Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Sociolog výzkumník: Únor 1948 nehrozí. Ale...

Sociolog výzkumník: Únor 1948 nehrozí. Ale...
zdroj: Mediafax

Rozčarování a rozdělení společnosti na MY a ONI. Slovem my je myšlená většinová veřejnost, oni zase vyjadřují politickou reprezentaci. Jako před rokem 1989 se prohloubila mezi oběma skupinami opět propast, z nich každá z nich si prý žije v odlišném světě.

Veřejnost se navíc obává, že na politické scéně vlastně nemá šanci skutečně něco změnit. Přesto podle sociologa Jana Herzmanna nejde dnešní situaci srovnávat s tou v roce 1989.

V současné době jsou podle sociologa Jana Herzmanna, ředitele agentury pro průzkum veřejného mínění Factum Invenio, lidé v naší zemi velmi rozčarovaní.

"Jsou velmi znepokojení situací, která tu panuje, navíc opět cítí odtažení od současné politické reprezentace, tak, jak to znali z minulosti v roce 1989. Opět vnímají, že tu jsou skupiny lidí MY a ONI," charakterizuje současný vztah české společnosti k politice pro ParlamentníListy.cz Herzmann.

Podle Herzmanna se začala výrazně podlamovat důvěra Čechů v politiku během voleb 2010. "Oni doufali, že mají v rukou mnohé nešvary změnit, a tak kroužkovali a věřili, že změna přijde. Bohužel, marně a tak lidé nyní propadají skepsi a pocitům, že jsou všichni politici vlastně stejní - což je samozřejmě špatně," varuje sociolog.

Celý článek na ParlamentniListy.cz