Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Snowden radí: Jak si nenechat lustrovat komunikaci tajnými službami (a jinými živly)

Snowden radí: Jak si nenechat lustrovat komunikaci tajnými službami (a jinými živly)
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Máte strach, že vaši komunikaci sleduje kdejaká tajná služba nebo hacker? Inspirujte se bývalým zaměstnancem americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) a CIA, který vyzradil, jak americké tajné služby šmírují telefony a internet. 

Instantní zprávy čím dál víc vytlačují SMSky, které se používají stále méně. A to dokonce i v Česku. SMSky jsou zastaralé a nejspíš brzy definitivně vymřou.

Ať už nějaký ten komunikátor už používáte nebo se na to teprve chystáte, napadlo vás někdy, jak snadné je pro tajné služby nebo případné internetové kriminálníky dostat se k vašim konverzacím?

Své o tom ví i Edward Snowden, který zaplatil ztrátou domova za to, že světu ukázal, jak masivní sledování provádí americká rozvědka. Američan žije v současné době v Rusku, kde dostal dočasný azyl, a pokud jde o kontakt s řadou blízkých a přátel, je odkázán právě na online komunikaci.

Nedávno se pochlubil, že ke komunikaci používá Signal, který shodou okolností oznámil, že chystá verzi pro Android.

Autoři tohoto chráněného komunikátoru od Open Whisper Systems už mají na svém kontě dvě další berličky, které chrání soukromí uživatelů – TextSecure, což je šifrovací systém, a také RedPhone, který chrání před odposloucháváním telefonických hovorů.

Signal, jak tvrdí vývojáři, používá "end-to-end" šifrování – veškerá odesílaná data (text, fotky i videa) si může dešifrovat, tedy přečíst, pouze příjemce. Obsah zprávy tedy vidí pouze ten, kdo ji odešle, a ten, kdo ji přijme. Přečíst si ji nemůže dokonce ani tvůrci aplikace.

Komunikátor má otevřený zdrojový kód dostupný na vývojářském webu GitHub. Jak upozorňuje portál Verge, kód Signalu používá populární komunikátor WhatsApp, který také šifruje data. Signal si můžete stáhnout zadarmo, jak pro iOS tak i Android. 

Zdroje:
Vlastní, The Verge