Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Sním o tom, že Rusko jednou vstoupí do EU. Nebo EU do Ruské federace, řekl Zeman

Sním o tom, že Rusko jednou vstoupí do EU. Nebo EU do Ruské federace, řekl Zeman
Miloš Zeman prý sní o tom, že se jednou - byť v dlouhodobém časovém horizontu - Rusko stane členem Evropské unie | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman, který je kritiky často považován za "mluvčího Kremlu", poskytl ruské redakci Českého rozhlasu rozhovor – v ruštině. V něm prohlásil, že Ukrajina by se neměla stát členem NATO, ale sní o tom, že jednou Rusko vstoupí do Evropské unie.

Zeman v rozhovoru uvedl, že si lidé musí uvědomit, že na Ukrajině zuří občanská válka. A hlavní by mělo být její zastavení. Až pak může země začít uvažovat o případném vstupu do Evropské unie. "Je příliš brzo hovořit o vstupu do Evropské unie. Podívejte se, jak dlouho čeká třeba Turecko," upozornil Zeman. Zopakoval zároveň, že by se Ukrajina podle něj neměla stát členem Severoatlantické aliance (NATO).

Do Ruska však vkládá větší naděje. "Mám sen o tom, že se Ruská federace v dlouhodobém horizontu stane členem Evropské unie. Případně Evropská unie vstoupí do Ruské federace. Výsledek bude stejný, propojení ekonomiky," uvedl prezident, který v rozhovoru opět kritizoval západní sankce proti Rusku.

Kromě ekonomické spolupráce by se podle Zemana měla obě společenství spojit také v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Ruští agenti podle něj v Česku působí zcela jistě. "Nejsem zcela informován o tom, kolik je v Česku agentů jiných států. Jsem plně přesvědčen, že agenti libovolné velmoci působí v těch státech, kde mají ekonomické či technologické zájmy. To je normální. A podle mě každá bezpečnostní služba se tím musí zabývat, aby odůvodnila svou existenci," vysvětlil svůj postoj.

Zeman odpovídal i na otázky, proč se rozhodl přijet na ruské oslavy konce 2. světové války i přesto, že jeho cestu mnoho lidí odsuzuje. "Jedu do Moskvy, abych se poklonil památce mrtvých. Nikoliv živých, ale mrtvých. Památce 20 milionů sovětských občanů, včetně vojáků, kteří zahynuli ve Velké vlastenecké válce. To je cíl mé návštěvy. A to je všechno," řekl Zeman. Plánuje uctít i památku vlasovců, kteří podle něj sice páchali i špatnosti, ale povedla se jim i jedna dobrá věc – pomohli zachránit Prahu. 

Celý rozhovor najdete zde.

Zdroje: