Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Komentář: Slovinsko posílá do Bruselu holistickou šamanku paní Violetu

Komentář: Slovinsko posílá do Bruselu holistickou šamanku paní Violetu
Bývalá slovinská vicepremiérka a šamanka paní Violeta | zdroj: Isifa.com

Říká se, že v politice je možné všechno. Pravdivost těchto slov dokazuje slovinská kandidátka na post viceprezidentky Evropské komise, která chce unijní energetiku řídit svou tělesnou anténou. Rozhodně nejde o vtip. 

Grilování budoucích eurokomisařek a eurokomisařů proběhlo až na pár výjimek bez zásadnějších emocí. Komise měly k některým kandidátům připomínky, reparát ale složila dokonce i česká čekatelka Věra Jourová. Jediný, kdo neprošel, byla Slovinka Alena Bratušková. Její výkon před europarlamentími výbory byl vyhodnocen jako velmi slabý až otřesný. Slovinsku byl přitom přiřazen klíčový rezort energetiky a navíc i post viceprezidentky v Junckerově komisi.

A tak Slovinci museli zapátrat po náhradě. Novopečený slovinský premiér Miro Cerar, který se do čela vlády postavil teprve před měsícem s nulovou politickou zkušeností, vyslal v pátek do Bruselu svou vicepremiérku Violetu Bulcovou.

Bruselská kuloární lobby

Předáci dvou největších evropských frakcí - lidovců a socialistů – se na post komisařky snažily protlačit slovinskou europoslankyni Tanju Fajonovou. Slovinsko na nátlak ale reagovalo docela příkře.  Cerar evropským koordinátorům, jak si vlivní kuloární hráči rádi říkají, písemně vzkázal, aby "respektovali evropské právo a demokratické postupy při výběru kandidátů".

Oficiálně se má za to, že po tragickém výkonu Bratuškové mezi špičkami evropského parlamentu zavládl strach z ještě horší volby Slovinska. Předákům volajícím po "zkušené kandidátce" se z Lublaně dostalo odpovědi v podobě Bulcové, která do politiky vstoupila teprve minulý měsíc.

Navzdory politickým proklamacím se jasně ukazuje, že komise představuje bojové pole jednotlivých členských zemí unie. Slovinci ale ukázali, že na nedemokratický diktát přistoupit nehodlají. Cerarova nominace je politický bizár, který nemá v historii novodobé Evropy obdoby.

Holistická byznyswomenka a šamanka

Bulcová je manažerka s elektrotechnickým a informačním vzděláním. Zde ale veškeré konvence končí. Dle oficiálních údajů společnosti Vibacom, kterou Bulcová založila, je "expertkou na organický růst a inovaci ekosystémů". Zároveň věří "v holismus a pozitivní energii". K výčtu jejích schopností patří certifikát ze Skotské Šamanské akademie. Bulcová má černý pás v taekwondu a ovládá chůzi po žhavém uhlí.

Středem podnikání Vibacomu jsou firemní inovace, plánování a management. Firma však nenabízí postupy typické auditorské společnosti. Základy inovací Bulcové je třeba hledat jinde.

Svérázný světonázor

V čem přesně spočívá inovační filosofie budoucí komisařky, se kandidátka snažila vysvětlit na kdysi prestižní konferenci TEDx. Základní tezí Bulcové je chápání společnosti (ekosystému) v rámci struktur. Dané struktury ale nejsou umělé, protože "jsme je vytvořili my lidé a my všichni jsme součástí Matky přírody". Tato úvaha se Bulcové dle jejích slov "sama vynořila jednoho brzkého rána".

Aby to nebylo tak jednoduché, Bulcová zavádí čtyři základní vývojové stupně ve společnosti: pracovní, učební, přemýšlející a sebeuvědomělý. Společnost potom formují a nastavují čtyři základní prvky, díky kterým se dá rozpoznat, v jakém stádiu se zrovna nachází. Těmito prvky jsou hodnoty společnosti, aktivátory hodnot, organizační struktura a typ vedení společnosti.

Jak to celé funguje

Ačkoli se fungování společnosti může zdát komplikované, ve skutečnosti je velice snadné, protože ve své podstatě nic nenárokuje. Bulcová tvrdí, že naše společnost je v pokročilém stádiu, které vyžaduje přemýšlející prostředí. Toto prostředí prostředí (pro někoho možná paradoxně) se již nadále nemůže opírat o racionalitu, ale o intuici v podobě moudrosti a životní energie. Musíme se "spolehnout na vnímavost naší tělesné antény". Podvědomé zpracování informací potom vede ke konkrétním rozhodnutím.

Důležité je také pojetí organizační struktury, která je podle Bulcové naprosto zbytečná. Místo hierarchické pyramidy zavádí pavučinu, která nerozlišuje mezi mužskými a ženskými rolemi. Prostředí pavučiny má všem zúčastněným umožnit bezpečně se seberealizovat. O pavučinu pečují lídři, jejichž úkolem je toto prostředí vytvářet.

Nutno dodat, že Bulcová kandiduje na jednu nejdůležitějších vedoucích pozic unie sdružující více než 500 milionů Evropanů.

Není to vtip

Jakkoli absurdně a nepoužitelně může koncepce slovinské šamanky působit, Bulcová tvrdí, že její metoda je úspěšná a pomohla řadě společností a skupin. Dodává však, že "sice neví, jak tomu bude nadále, ale sama je odhodlaná".

Představa, že by její strategie měla koordinovat energetickou politiku Evropy, je k neuvěření. Evropský parlament by měl komisi schválit 22. října, přičemž Juncker se má vlády nad Evropou chopit prvního listopadu. Čas neúprosně tlačí a není jisté, zda ještě nedojde k prohození portfolií mezi jednotlivými členskými státy.

Při pohledu na Bulcovou se každopádně nelze ubránit pocitu, že zhrzení Slovinci si z Junckera dělají legraci. Na druhou stranu Cerar měl s Bulcovou původně plány do své vlády, i když jako ministryně neměla pevné portfolio. Nezbývá, než se na věc podívat skrz perspektivu šamanky: každý je podle ní "krásná bytost, jenom potřebuje dostat příležitost zářit". Dostane tuto příležitost ona sama?

Zdroje:
Vlastní