Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Slovenští ministři poslechli Fica. Redaktorům Denníku N neodpovídají

Slovenští ministři poslechli Fica. Redaktorům Denníku N neodpovídají
Robert Fico jako zloděj? Slovenská ministerstva už 14 odmítají komunikovat s redaktory deníku Denník N | zdroj: Profimedia

Většina ministerstev se řídí stanoviskem slovenského úřadu vlády a pod různými argumenty už 14 dní odmítá komunikovat s redaktory nového slovenského listu Denník N. Redakce proto zvažuje, že se svých nároků na informace bude dožadovat právní cestou.

Zákaz, byť nepsaný, komunikovat s redaktory Denníku N přišel poté, co v jednom z květnových čísel vyšly samolepky s karikaturou premiéra Roberta Fica. Na stanovisku "vláda se rozhodla nekomunikovat s Denníkem N" se prý shodli všichni ministři. A podle vyjádření deníku nařízení dodržuje většina mluvčích.

Deník píše, že odpovědi na své otázky nedostal například z ministerstev zdravotnictví, vnitra či dopravy. Naopak ministr školství Juraj Draxler či resorty zahraničních věcí a kultury se proti nařízení postavili a k redaktorům přistupují jako o jiným médiím.

 

Redakce kvůli tomu údajně zvažuje právní kroky, protože nyní se musí odvolávat na infozákon, podle něhož mají ministerstva na odpovědi osmidenní lhůtu. Podle tiskového zákona přitom mají veřejné orgány komunikovat s médii rovnoprávně.

"Neexistuje zákon, který by premiéru a ministrům umožňoval vybrat si, komu budou odpovídat. Komplikují tím nejen práci redaktorů, kteří se snaží informovat veřejnost o vládních krocích, ale zasahují i do práv novinářů a čtenářů na informace. Pokud své rozhodnutí neodvolají, budeme zvažovat další právní kroky, aby se do budoucna podobné porušování zákonů neopakovalo," uvedl šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

Denník N vydávají bývalí redaktoři listu SME, kteří deník opustili na protest proti tomu, že se finančním partnerem vydavatelství stala investiční skupina Penta. 

Zdroje:
dennikn.sk