Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Slovensko musí na Západ, ne na Východ, říká předák slovenských Maďarů

Slovensko musí na Západ, ne na Východ, říká předák slovenských Maďarů
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár | zdroj: Profimedia

Drtivá většina demokraticky smýšlejících politiků se květnových oslav v Moskvě nezúčastní. Být ve společnosti severokorejského diktátora Kim Čong-una by nemělo být cílem slovenské zahraniční politiky, říká předseda strany MOST-HÍD a opoziční poslanec Béla Bugár.

Co se podařilo Most-Híd za dosavadní volební období ze svých předvolebních priorit zrealizovat?

Je třeba vidět, že v tomto volebním období jsme v opozici a při současných parlamentních počtech je téměř nemožné prosadit jiný názor nebo programový bod, který nepochází z dílny vládní strany. Přesto předkládáme naše návrhy, které už celkem tradičně Smer odmítne, ale potom je pod vlastní hlavičkou prosadí – jde o infrastrukturu na jihu Slovenska, ochranu důchodů, zákon o sportu a jiné.

Pro mě osobně ale zůstává – a věřím, že to tak i zůstane – že Most-Híd je na slovenské politické scéně symbolem tolerance, zodpovědnosti a slušnosti. Snižujeme napětí a učíme politické partnery spolupráci.

V médiích se objevila vaše kritika strany Smer v souvislosti se situací s Váhostavem. Byli jste podle vás dost důrazní v kritice politiky Ficova Smeru?

Jsem přesvědčený, že ano. Strana Most-Híd nejenže kritizovala Smer, ale navrhovala i řešení. Problémy okolo Váhostavu nevznikly teď, ale trvají o hodně déle. My jsme už před rokem navrhovali řešit situaci, ale Smer to odmítl. Stejně jsme ve únoru tohoto roku navrhovali přijmout zákon ve zkráceném legislativním řízení, který by pomohl tuto situaci řešit.

Ještě před nedávnem jste za své přirozené partnery označovali KDH a SDKÚ. Platí to stále?

Na republikové radě na konci března strana Most-Híd přijala prohlášení, ve kterém pojmenovala KDH a Sieť jako strany, s nimiž chce budovat alternativu vůči vládní straně Smer. Slovensko potřebuje jiný styl politiky než ten, který funguje dnes. Mocenský styl politiky musí být nahrazen programovým, protože jen tak může Slovensko začít opět růst.

Most-Híd jste proměnili ze strany spolupráce na občanskou stranu, proč?

Most-Híd je občanskou stranou založenou na principech občanské rovnosti a spolupráce. Znamená to, že žádným způsobem neopouštíme, resp. neměníme naše hodnoty. Spolupráce je totiž v naší DNA. Občanská rovnost znamená stejný přístup státu k občanovi bez ohledu na to, jestli je příslušníkem té které menšiny. Most-Híd má zájem snižovat polarity ve společnosti, ne vytvářet další.

Jak hodnotíte maďarsko-slovenské vztahy s odstupem času, byly podniknuté kroky účinné? Především narážím na dvojjazyčnost na úřadech a školách, na  názvy měst a institucí v maďarštině...

Pokud máme na mysli vztahy většinového národa, jednoznačný posun tu je. Napětí je minimální. Zákonné rámce jsou dány. Je pravda, že ještě stále narážíme na nedostatky v praxi. Objektivně je třeba podotknout, že jsou oboustranné. Ale odstranění napětí a účelových vytahování tzv. maďarské karty je stále méně. Ideální to bude ale, až se dvojjazyčnost a demokratické právo každého občana používat svůj mateřský jazyk stanou samozřejmostí. Každý národ by měl ctít národní cítění toho druhého. Vlastencem se dá být i bez nacionalismu.

Blíží se volby 2016, jaké jsou vaše vyhlídky?

Strana Most-Híd už má svůj programový dokument k volbám v roce 2016 hotový. Pod názvem Občanská vize v něm nabízíme systémová řešení pro klíčové oblasti společenského a veřejného života. Právě prosazování programu je naším základním cílem po volbách v roce 2016. Jen systémové změny umožní, aby Slovensko mohlo opět růst.

Jaký je váš názor na účast premiéra Fica na oslavě 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě?

Drtivá většina demokraticky smýšlejících politiků se těchto oslav nezúčastní. Být ve společnosti severokorejského diktátora Kim Čong-una by nemělo být cílem naší zahraniční politiky. Slovensko se musí jednoznačně orientovat směrem na Západ, ne na Východ. Právě tento posun, v poslední době předváděný premiérem Ficem, považuji za velmi nebezpečný.

Očividně panuje diverzita názorů mezi proamericky orientovaným prezidentem a prorusky orientovaným premiérem. Jaký by byl váš postoj vůči prezidentu Kiskovi, kdybyste byl v pozici premiéra?

Už jsem se k tomuto tématu i veřejně vyjádřil. Schvaluji rozhodnutí pana prezidenta nezúčastnit se oslav v Moskvě, protože nebudou vzpomínkou na události před sedmdesáti lety, ale demonstrací síly a mocenské politiky Vladimira Putina.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: