Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Slovenské Romy musíme živit jako sebe. Nařízení EU, říká Bobošíková

Slovenské Romy musíme živit jako sebe. Nařízení EU, říká Bobošíková
zdroj: Mediafax

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková považuje romskou otázku a potíže s nepřizpůsobivými za významný problém. Sociální problémy už podle ní neohrožují pouze romskou minoritu, ale chudinské čtvrti začínají vznikat i mezi „bílou“ populací. Za příliv slovenských Romů je podle ní zodpovědná Evropská unie.

Za hlavní příčinu vzniku romského problému považuje absenci občanského principu a pozitivní diskriminaci.

„Základní problém považuji to, že Česká republika opustila občanský princip. Občanský princip spočívá v tom, že všichni občané České republiky mají stejná práva, ale i stejné povinnosti. Pozitivní diskriminaci považuji za jeden z hybatelů toho negativního procesu, který v poslední době přerůstá hlavu lidem na Šluknovsku. Stát také rezignoval na vymáhání povinností po těchto lidech. Pokud stát nebude uznávat stejná práva stejné povinnosti pro všechny a nebude povinnosti vymáhat, tak nepomohou žádné rady pro lidská práva, žádné miliardy do těchto oblastí," řekla ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

Lisabonská smlouva

Kromě pozitivní diskriminace a rezignace státu na své funkce podle Bobošíkové eskaluje i příliv Romů ze Slovenska, za který je zodpovědná legislativa Evropské unie, konkrétně Lisabonská smlouva.

„Po přijetí Lisabonské smlouvy mají slovenští Romové nárok na stejné sociální zabezpečení jako čeští občané. Na Slovensku ho mají nižší, ale tady zase nemají jazykovou bariéru. Velmi obtížně se bude nepřizpůsobivý český občan stěhovat do Německa, když neumí německy a zřejmě se nikdy německy nenaučí. Jazyková blízkost češtiny a slovenštiny si o to říká," zlobí se Bobošíková.

„Všechny, kterým vadí tento příliv slovenských Romů bych poslala za pány Přemyslem i Bohuslavem Sobotkou, Richardem Falbrem a všemi eurohujery, kteří říkali, že je nutné podepsat Lisabonskou smlouvu. Tady mají její výsledky. Lisabonská smlouva je příčinou masivního přílivu těchto lidí, na který si stěžují všichni starostové těchto obcí. Sociální politika je ve sdílených pravomocích EU a my už ji nemůžeme plně kontrolovat," dodala Bobošíková.

Rozšiřování chudoby

Podle ní se ale nejedná pouze o romský problém, ale obecně problém i dalších nepřizpůsobivých a sociálně slabých. „Není to problém pouze jednoho etnika, ale začíná to být problém i těch lidí, kteří celý život pracovali a najednou se propadají do totální chudoby. To je nejvíc varující. Proto my se k tomu vyjadřujeme velmi opatrně, protože toto není problém řešení romské otázky, to je problém sociální, politický a ekonomický, kdy jsme cestou různých pozitivních diskriminací naprosto rezignovali na občanskou společnost, které mají všichni plná ústa. Oni občanskou společností míní, že každá z těchto skupin chce peníze a výhody jenom pro sebe a stát rezignoval na rovnost před zákonem, padni komu padni, a to je špatně," myslí si šéfka Suverenity.

Spolupracovníci Bobošíkové jsou ostřejší

To bývalý lídr Suverenity do sněmovních voleb v Ústeckém kraji Bronislav Schwarz, který je nyní krajským zastupitelem Severočechů.cz a šéfem ústecké městské policie, má ostřejší názory.

„Prostě oni mají jinou mentalitu. Vezměte si, že Číňani a Vietnamci problémy nedělají. Ctí rodinné hodnoty a jsou pracovití. Ano, u Vietnamců existuje problém s pěstováním marihuany, ale neobtěžují ostatní lidi. To se o Cikánech říci nedá. Prostě je to bohužel tak, že ze sta Cikánů je deset pracovitých a slušných, které bychom neměli házet do pytle s těmi zmetky. U bílých je poměr ale obrácený. Ze sta jich je šmejdů jenom deset," řekl ParlamentnímListům.cz Schwarz.

„Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Taky pomohlo, že jsme jim dali peníze na opravu baráků a co si sami opraví, to si pak nezničí. Oni mají svůj styl života. To nezmění, ale je nutné je přimět, aby dodržovali základní pravidla. Nebudete uklízet? Budete tu mít bordel? Budete rozkrádat a vybydlovat baráky? Nebudete posílat děti do škol? OK. Tak potom nedostanete dávky. No a to si moc dobře rozmyslí. Jakmile je ale necháte chvíli bez dozoru, měsíc byste se jim nevěnoval, bude tu bordel nanovo. Jsou jak malé děti a nesmíte je pustit z dohledu," dodal Schwarz.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který se Suverenitou a Janou Bobošíkovou spolupracuje, si také nebere servítky. „Bohužel stále platí, že většina Cikánů považuje práci za nejhorší možný způsob obživy. Dokud jim bude stát dávat dávky, bude zavírat oči před jejich kriminalitou, nebude všem měřit stejným metrem a jejich kriminalitu bude omlouvat a nezaručí bezpečnost slušným lidem, napětí bude stále eskalovat a pouliční bitky z Janova či Anglie se mohou rozhořet ve všech těchto lokalitách. My se nechceme dívat na to, jak nám ničí náš kraj a bez ohledu na plané kecy o lidských právech a toleranci s tím budeme něco dělat. Než bude pozdě," míní senátor Doubrava.