Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Šlachta v rukou Babiše: Československý oligarcha si buduje vlastní policii

Komentář: Šlachta v rukou Babiše: Československý oligarcha si buduje vlastní policii
Robert Šlachta | zdroj: Profimedia

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta už není na úřadu práce, což je jistě pro něj dobrá zpráva. Dostal místo náměstka pro pátrání u celní správy. Stal se tak zaměstnancem ministra financí Andreje Babiše a to už úplně dobrá zpráva není.

O přestupu Šlachty se spekulovalo dlouho a předpovědi se nakonec naplnily. Nabídku dostal sice oficiálně od Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové, ale těžko lze vycházet z jiného předpokladu, než že za přestupem stojí Babiš.

Velké pozdvižení také ihned nastalo u opozice, TOP 09 i ODS se už nechaly slyšet, že došlo na jejich slova. Prokázal se podle nich úzký vztah Šlachta – Babiš, a teď to všechno bude ještě horší. ČSSD zatím mlčí a asi to tak i zůstane, protože na celé věci má největší vinu ministr vnitra Milan Chovanec.

Byl to on, kdo prohlásil, že pro Šlachtu už není žádné volné místo a tudíž se jeho služeb vzdal. Premiér Bohuslav Sobotka se už dříve vyjádřil, že by Šlachta měl zůstat ve státních službách. Takže věc dopadla ještě docela dobře. Je to určitě lepší výsledek, než kdyby si Šlachta otevřel soukromou agenturu a de facto bazar s citlivými informacemi.

Strategií státu by mělo být udržet si lidi z bezpečnostní sféry pod svými křídly. Jestliže Chovanec Šlachtu odmítl, ministr financí byl jediný, kdo mu podobné místo mohl nabídnout. A Babiš samozřejmě rád přijme Šlachtu u svých celníků, zvlášť, když se na celní správě právě buduje silný vyšetřovací útvar.

Tady se dostáváme k širším souvislostem. Od 1. srpna mohou celníci řešit nejen úniky daní a machinace s DPH u exportu a importu, ale zaměřit se i na kriminalitu v rámci vnitřního trhu České republiky. Na celní správě se chystají nabrat na 500 nových lidí právě kvůli boji s daňovými úniky.

Vyšetřovatelé mohou zatím pouze provést první šetření a pak to musí předat policii, která provede standardní vyšetřování. Ale i to chce Babiš změnit a rád by rozšířil pravomoci celníků tak, aby mohli vést kompletně celé vyšetřování až po podání žaloby. Podporu má například vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která současný systém považuje za těžkopádný.

Babišova představa ale rozhodně nebude mít lehkou cestu k realizaci. Ministerstvo financí by mělo v podstatě vlastní policii, která by měla stejné pravomoci, jako normální policie. Ve spojení s tím, že by ji vedl právě Šlachta, to musí dělat ohromné starosti opozici i sociálním demokratům.

Ostatně Chovanec reagoval rychle a oznámil vznik speciální finanční policie, která by měla řešit to samé, co Babišovi lidé. 

Situace, kdy Babiš bude mít k dispozici nejen daňovou Kobru, ale ještě novými pravomocemi vybavené celníky pod vedením Šlachty, zavání dalším posílením moci ministra financí. Chovanec tak možná svými manévry kolem reorganizace policie dosáhl pravého opaku. Původně chtěl zničit Šlachtu a ÚOOZ a oslabit vliv Babiše, ve skutečnosti vehnal Šlachtu do Babišových služeb, aby vedl posílené celníky.

Když si k tomu připojíme bezpečnostní divizi Agrofertu, jejíž působení je rovněž obestřeno spoustou dohadů a mýtů, máme tu náběh paralelní silovou strukturu. Do voleb zbývá zhruba rok, do té doby se toho už moc nestihne. Ale pokud Babiš bude na ministerstvu financí i po dalších volbách, bude mít k dispozici početně silný vyšetřovací sbor vybavený nadstandardními pravomocemi a se Šlachtou v čele. To opravdu nejsou příliš dobré vyhlídky.  

Zdroje:
Vlastní