Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Skype slaví deset let a do budoucna slibuje 3D hovory

Skype slaví deset let a do budoucna slibuje 3D hovory
Volání přes internet (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Již deset let mají lidé po celém světě možnost komunikovat pomocí programu Skype. Nyní Skype přichází s další revolucí – vyvíjí 3D video hovory. Pro BBC to v rozhovoru potvrdil zástupce společnosti.

Budoucnost volání přes internet tak možná přinese nové možnosti například pro pracovníky, kteří se pro velkou vzdálenost nemohou dostavit na pracovní jednání. Jednání by se totiž mohl účastnit jejich digitální „dvojník“. Myšlenku v tomto duchu naznačila již reklama společnosti Skype z dubna tohoto roku, ovšem spekulace o 3D video hovorech Skype potvrdil až nyní.

Představitelé společnosti však zároveň varují, že může trvat ještě roky, než bude tato technologie zprovozněna v praxi. „Máme to v laboratoři, víme, jak to zprovoznit, a nyní zkoumáme celé zázemí tvořené dalšími zařízeními a jejich schopnosti to podporovat [technologii, pozn. red.], abychom se mohli rozhodnout, kdy bychom mohli něco podobného uvést na trh.“, upřesnil pro BBC Mark Gillett ze společnosti Skype.

Zatímco o obrazovkách s 3D technologií lze říci, že se rychle rozvíjejí, a čím dál tím více lidí si tak pořizuje například televize a počítačové monitory schopné přenášet obraz ve 3D, zařízení schopná snímat obraz ve 3D podle Gilletta tolik vyvinutá nejsou. V současné chvíli podle jeho slov musí pracovat s větším počtem pečlivě nastavených a přesně nasměrovaných kamer připojených k počítači.

Rozhodnutí společnosti Skype podpořit 3D formát může podle některých odhadů nastartovat rychlejší vývoj v této oblasti.

Zdroje:
bbc.co.uk