Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Skrytá tvář řecké krize: Stále víc žen 'šlape', aby měly na jídlo pro děti

Skrytá tvář řecké krize: Stále víc žen 'šlape', aby měly na jídlo pro děti
Kvůli krizi v Řecku vzrostl počet prostitutek oproti roku 2008 o 150 procent (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Řecká krize a s ní spojená vysoká nezaměstnanost se odrazila i na množství žen poskytujících sexuální služby. Od roku 2008 jejich počet vzrostl o 150 procent. Většina "začátečnic" se rekrutovala z matek, kterým se nedařilo jinak zajistit peníze na jídlo pro své děti. A které si zároveň nemohou prostitucí vydělávat legálně.

Podle Řecké centra sociálních věd při univerzitě v Panteionu se v Řecku živí prostitucí zhruba 18 tisíc žen, ještě v roce 2012 jich bylo o tisíc méně. Může za to 25procentní nezaměstnanost a to, že zhruba třetina Řeků žije pod hranicích chudoby.

"Během posledních let čelí Atény rostoucímu počtu lidí, kteří přišli o práci, byli vystěhováni ze svých domů a jsou postiženi chudobou a sociálním vyloučením," uvedla Eva Cossé z organizace Human Right Watch.

Ženy, aby uživily děti, musí často vzít podřadnou špatně placenou práci, ale i tam se mzdy kvůli vysoké konkurenci srazily na minimum. A ty, kterým se nepodaří sehnat ani tato práce, se ze zoufalství vrhají na nejstarší řemeslo.

Licence ano, ale ne pro vdané ženy

To je sice v Řecku legální v nevěstincích, úředně registrováno je ale méně než tisíc prostitutek. Aby totiž získaly licenci, musí splňovat přísné podmínky - například musí mít povolení k pobytu a práci na území Řecka, každých 14 dní musí absolvovat lékařskou prohlídku, nesmí užívat drogy a samozřejmostí je absence pohlavních chorob. 

Jenže v zemi, kde se zdravotní péče stává běžným lidem stále vzdálenější, je tyto podmínky - zejména pravidelné prohlídky - téměř nemožné splnit. Navíc konkurence nelegálních prostitutek nabízejících výhodnější ceny a často i sex bez ochrany tahá ceny za služby dolů.

Matky od dětí by možná "šlapaly" i legálně, jenže zákon jim udělení licence nepovoluje. Podle majitelky nevěstince v Thesálii Souly Alevridouové se počet vdaných žen, které se živí prodejem svého těla, mezi lety 2010 a 2015 dobře zdvojnásobil. 

"Přicházejí a prosí nás, ale jako legální nevěstinec nemůžeme zaměstnávat vdané ženy, je to nezákonné. A tak nakonec skončí na ulici," řekla stanici BBC.

Zdroje:
ibtimes.co.uk, greece.greekreporter.com