Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Skrytá kamera: smlouva na pandury slibovala procenta pro politické strany

Skrytá kamera: smlouva na pandury slibovala procenta pro politické strany
zdroj: tisková zpráva

Zakázka na dodávku obrněných transportérů byla plná nejasností již od počátku. Skrytá kamera nyní odhaluje korupční praktiky, které stály v jejím zákulisí.

Firma Steyr, která zajišťovala dodávku obrněných pandurů pro českou armádu, jednala o mnohamiliardové zakázce s mnoha politiky. Dva její bývalí manažeři přesně popsali jednání, která mezi nimi tehdy probíhala, reportéru Mladé fronty Dnes přestrojeného za podnikatele.

Zástupci rakouské firmy jednali údajně např. se Stanislavem Grossem, Karlem Kühnlem, nebo Martinem Bartákem. Právě tito, ale i jiní politici, měli za uzavřenou zakázku posléze obdržet příslušný díl provize.

"Ta provize byla rozdělena na několik částí. Část pro společnost s licencí, pak pro skupinu lidí, která nás podporovala...Měla to být dvě až tři procenta pro každou politickou stranu," uvedl bývalý manažer firmy Steyr Wolgang Habitzl. Dvě až tři procenta přitom při dvacetimiliardové výši zakázky znamenají zhruba půl miliardy.

Provize tak byla slíbena také lobbistické firmě, která měla jednání s českými politiky, potažmo i celou zakázku zprostředkovat.

Čeští politici: nic nevím, nic si nepamatuju

Čeští politici ale jakoukoliv dohodu s firmou Steyr popírají. "Kategoricky popírám, že bych se na vámi zmiňovaných dohodách jakkoli podílel, " uvedl současný ministr obrany Martin Barták.

Stejně jako on si na žádné jednání nevzpomíná ani Stanislav Gross. "S žádným cizincem jsem se na toto téma nesetkal. Určitě. Tedy určitě. Myslím si, tedy jsem si tím skoro jistý, " uvedl zmateně expremiér a bývalý předseda ČSSD.

První  smlouva za Paroubka

Manažeři firmy Steyr zmínili také jméno Jiřího Paroubka, s nímž prý jednali v době, kdy byl náměstkem pražského primátora. "Já si nepamatuji, já nevím," odpověděl však současný předseda ČSSD na dotaz MF Dnes, zda se Steyrem jednal.

Právě za Paroubkovy vlády byla přitom uzavřena první smlouva na pandury.

www.parlamentnilisty.cz