Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Simulujete? Šéf vás může vyhodit

Simulujete? Šéf vás může vyhodit
zdroj: tisková zpráva

Od ledna roku 2012 začne platit nový zákoník práce. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si od něj slibuje větší pružnost pracovního trhu. Opozice kritizuje oslabení práv zaměstnanců. Pracovní poměr na dobu určitou nyní bude možné sjednat na tři roky, změní se pravidla odstupného a zaměstnavatel vás může vyhodit, pokud nedodržíte léčebný režim.

Levice se zlobí hlavně proto, že jsou podle nich oslabena nejen práva zaměstnanců, ale také odborů. Firmy jsou se zákoníkem práce spokojeny. Deník Právo zmapoval, co všechno se od nového roku změní.

Práce přesčas? Méně výhod

Na dohodu o provedení práce nyní bude za jeden rok možné odpracovat 300 hodin, nyní to bylo 150. Pracovní poměr na dobu určitou lze nyní sjednat na dva roky, nyní to bude možné o rok déle.

Ministr Drábek také prosadil, že zkušební doba pro vedoucí pracovníky bude nyní až šest měsíců oproti třem dnes obvyklým. Také práce přesčas bude méně výhodná – podmínky si bude zaměstnanec se svým šéfem dohadovat individuálně.

Důležitá je také změna ohledně nemocenské: Zaměstnanci, který nedodrží v době prvních 21 kalendářních dnů pracovní neschopnosti léčebný režim zvlášť hrubým způsobem, bude nově možné dát výpověď.