Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Šéfem ANO zůstává 'překvapivě' Babiš. Jeho pravou rukou bude Jaroslav Faltýnek

Aktualizováno: Šéfem ANO zůstává 'překvapivě' Babiš. Jeho pravou rukou bude Jaroslav Faltýnek
Andrej Babiš byl zvolen 100 procenty hlasů | zdroj: isifa/MAFRA/JAN ZÁTORSKÝ

Delegáti stranického sněmu hnutí ANO svým předsedou jednohlasně zvolili Andreje Babiše. Neměli na vybranou, nepostavil se proti němu žádný protikandidát. I proto dostal 186 hlasů ze 187 vydaných volebních lístků, Babiš sám se hlasování zdržel. O postu prvního místopředsedy bylo také rozhodnuto jednomyslně. Všechny soupeřky Jaroslava Faltýnka se kandidatury vzdaly a Faltýnek tak dostal 153 ze 176 platných hlasů.

"Je to dobrý pocit, že jsem získal všechny hlasy, i když je blbý, že jsem neměl protikandidáta," okomentoval své vítězství Andrej Babiš. Prohlásil, že doufá, že na dalším sněmu budou o předsednické křeslo usilovat alespoň dva tři kandidáti.

Ve svém nominačním projevu uvedl, že ANO je mladým hnutím a musí se poučit ze svých chyb. "Nesmíme připustit, aby se ANO stalo příležitostí pro kariéristy a prospěcháře, kteří se chtějí jen dostat nahoru, ale o skutečnou práci pro zemi a občany jim nejde," poznamenal. Ve hnutí podle něj nesmí zůstat lidé, kteří myšlenky hnutí nesdílejí.

Babiš své straníky vyzval, aby při volbě místopředsedů volili uvážlivě a vyříkali si mnohé věci. "Naše hnutí potřebuje silný tým, silné vedení a řízení. Proto dobře važme, koho do něj na tomto sněmu zvolíme," prohlásil.

A delegáti sjezdu ho zřejmě vyslyšeli, navíc se rozhodli průběh sněmu neprotahovat. Zvolení prvním místopředsedou tak nebude mít těžké ani jeho Babišův spolupracovník Jaroslav Faltýnek.

Kandidáti se jeden po druhým vzdávali kandidatury

Těsně před volbou se ve chvíli, kdy měly pronést nominační projev, kandidatury vzdaly Radmila Kleslová, Jaroslava Jermanová i Radka Maxová. Také on tak nakonec neměl žádného protikandidáta. 

"Budu sbírat další zkušenosti. Zkusím to za pár let a vyzvu pana předsedu," uvedla Jermanová, kandidovat bude na řadovou místopředsedkyni. "Vidím se v pozici řadové místopředsedkyně," prohlásila také Kleslová. Ani projev Maxové nebyl dlouhý, najednou si uvědomila, že se chce víc věnovat rodině.

Také před volbou řadových místopředsedů se skládaly kandidatury jako na běžícím pásu. Neucházet se o křeslo rozhodli ministr obrany Martin Stropnický, ministr životního prostředí Richard Brabec, přidali se k nim Josef Bělica, Blanka Kotrlová a Ladislav Okleštěk. 

O čtyři místopředsednická křesla tak bojuje sedm kandidátů - Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová, Martin Komárek, Radka Maxová, Ivan Pilný, Jan Volný a Petr Vokřál.  

Ve volbě bylo odevzdáno 178 platných volebních lístků. Podle očekávání byly zvoleny Jermanová (120 hlasů) a Kleslová (109 hlasů) a nejvíce hlasů (125) a s tím taktéž spojený postup z prvního kola získal brněnský primátor Josef Vokřál.

Ve druhém kole se o poslední místopředsednický post utkají Radka Maxová (66 hlasů) a Jan Volný (91). Ani jeden nebyl zvolen - Maxová ve druhém kole získala 71 hlasů, Volný 89 ze 163 platných. Nakonec byl čtvrtým místopředsedou ve třetím kole zvolen Volný. 

Nakonec neodešli s prázdnou ani ministři Stropnický a Brabec, kteří se dostali do předsednictva strany.

Zdroje:
Vlastní