Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Šéf pirátů: Ať nám Brusel nic nedává, než Kalousek vymyslí, kudy teče 150 miliard

Šéf pirátů: Ať nám Brusel nic nedává, než Kalousek vymyslí, kudy teče 150 miliard
zdroj: Profimedia

ROZHOVOR Šéf českých pirátů o hlouposti politiků, vládních reformách, eurodotacích a protržené plíci.

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš je nyní mediálně žádaným politikem. Protesty proti dohodě ACTA, která by mohla podle jejích kritiků narušit svobodu internetu, kterou čeští internetoví piráti spoluorganizují, jej vynesly na mediální výsluní. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jak lze skloubit civilní zaměstnání s prací politika.

Co děláte o půlnoci ze soboty na neděli?
Já většinou spím. Chodím v týdnu normálně do práce od osmi hodin ráno. Navíc piráti nejsou nějaký časově nenáročný koníček. Takže spím.

Jak lze skloubit Vaši práci, jste databázový specialista, s dráhou politika?
Vstávám v šest ráno a chodím spát kolem půlnoci. Mám přítelkyni, hraji v kapele. To je docela náročné i fyzicky. Občas zkolabujete, občas vám třeba něco praskne, třeba plíce.

Plíce?
Ano v létě. Byl to spontánní pneumotorax. Je to o prioritách. Přítelkyni říkám: První je práce, druhá je maminka, třetí jsi ty. A zezdola v domě slyším: Špatně, první je maminka. Práci se chci věnovat, být profesionálním politikem není žádná garance odbornosti.

Ministr Miroslav Kalousek o vás na videu jako pirátech prohlásil, že jste kokoti. Jak to s odstupem hodnotíte?
S panem Kalouskem to bylo vtipné. Ale on má výborný PR a tiskový odbor a dokázal to otočit ve svůj prospěch a založil si klub kokotů.  Miroslav Kalousek o kameře věděl.  Pak to byla spíše zábavná historka, nemělo ho to poškodit. Taky si dám rád pivo. Bylo horší, když pak někoho zfackoval.