Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Šéf KSČM Filip: Komunisté jsou připraveni převzít moc

Šéf KSČM Filip: Komunisté jsou připraveni převzít moc
zdroj: Profimedia

Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že KSČM je personálně i programově připravena na převzetí exekutivní moci a záleží pouze na voličích, jakou jí dají důvěru. Strana nepodporuje znárodňování, nýbrž zakládání státních podniků ve strategických oblastech. Komunisté jsou stále pro rozpuštění NATO. Filip prozradil i to, co se bude dít na sjezdu KSČM.

KSČM v poslední době rostou preference a Filipovi roste i popularita. Věří, že se může stát premiérem a KSČM vládnout?

„Otázky co by kdyby je těžké komentovat. To je otázka důvěry, kterou získáme od občanů. Každopádně kromě stranických struktur a poslaneckého klubu funguje i stínová vláda KSČM a ta samozřejmě projednává postoj strany k předlohám vlády, tak i vlastní návrhy, které pak zpracuje poslanecký klub případně v legislativní činnosti. Ano. Stojím v čele stínové vlády KSČM. Jestli bych byl premiérem já, nebo někdo jiný, záleží na výsledcích sjezdu, zda straníci podpoří mé vize, a pak by záleželo na voličích. KSČM má dostatek odborníků, více než jiné politické strany, pro vykonávání exekutivních funkcí, takže jsme na to připraveni,“ říká předseda.

Podle posledních informací bude na post předsedy kandidovat ještě Stanislav Grospič. Filip se nechce negativně proti nikomu vymezovat. „Nebojuji proti svým spolustraníkům, ale předkládám svou pozitivní vizi,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Filip.