Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Aktualizováno: Schwarzenberg se loučí. Ze Zemana je 'zhnusen'

Aktualizováno: Schwarzenberg se loučí. Ze Zemana je 'zhnusen'
Odcházející předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg | zdroj: Profimedia

Karel Schwarzenberg odchází z čela TOP 09. Na sněmu strany v pražském hotelu Don Giovanni předává vedení svému statutárnímu zástupci Miroslavu Kalouskovi, o kterém se už od založení partaje mluví jako o faktickém šéfovi.  Schwarzenberg přednesl na úvod sněmu projev, ve kterém označil uprchlickou krizi za generační výzvu. Následně tvrdě kritizoval současného prezidenta Miloše Zemana. "Dělá to strašně, jsem z toho zhnusen," řekl doslova.

Sněm začal tradičně v 9:09 zvukem loveckých fanfár a zpěvem hymny, Schwarzenberg přišel mezi delegáty o několik minut později. Zanedlouho osmasedmdesátiletého exministra zahraničí, který se stal symbolem TOP 09, delegáti sněmu dnes rovněž zvolí čestným předsedou strany.

Ve svém projevu Schwarzenberg prohlásil, že před Českou republikou, Evropou i TOP 09 stojí generační výzva v podobě migrační krize. Loučící se předseda TOP 09 ji přirovnal k tomu, jak se předchozí generace musely vyrovnat s nacismem a dobou komunistické vlády. V dnešním projevu na volební sněmu zdůraznil, že je třeba být k uprchlíkům přátelský a vstřícný, protože stát se uprchlíkem může každý. Konstatoval, že 25 let, které uplynuly od roku 1989, bylo "zlatých". Tato doba však skončila.

Za velkého aplausu vestoje Schwarzenberg slíbil, že bude se stranou dále spolupracovat a požádal o podporu pro svého nástupce Miroslava Kalouska. "Bylo mi mezi vámi vždy dobře. Málokdy jsem viděl tak velkou loajalitu jako v naší straně," uvedl s tím, že TOP 09 prošla vítězstvím i krušnějšími časy.

Nyní se podle něj musí s úsměvem postavit nové výzvě. "Nejdůležitější je nebát se," uvedl s odkazem na slova prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Podotkl přitom, že spousta politiků káže strach a nenávist.

Stejnou radu by dal i Kalouskovi, který je podle jeho slov "ostříleným kozákem" prověřeným dvaceti lety střetů v politice. Již dříve uvedl, že TOP 09 projede omlazením a ve vedení zřejmě přibude žen. Nikoho kromě Kalouska ale před delegáty jako svého kandidáta do předsednictva nejmenoval.

Kritika Zemana i Babiše

Po projevu se Schwarzenberg v rozhovorech s novináři pustil do kritiky současného prezidenta Miloše Zemana.

"Dělá to strašně, jsem z toho zhnusen," komentoval Schwarzenberg výroky prezidenta o uprchlících. Dodal, že je strašné, když hlava státu vystupuje na jednom pódiu s lidmi, kteří se dovolávají nikoliv na odkaz Tomáše Garrigue Masaryka, ale "pokračují v práci Emanuela Moravce". Moravec byl za 2. světové války ministrem školství a propagandy a aktivně spolupracoval s nacistickým režimem.

Kritiky se Zeman dočkal i v úvodních projevech dalších představitelů TOP 09. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová vyzvala delegáty, aby TOP 09 učinili stabilní stranou, která bude v současné nejisté době schopna čelit situaci, kdy se prezident (Miloš Zeman) neštítí šířit strach a nenávist. Šéfa vládního hnutí ANO Andreje Babiše pak označila za falešného mesiáše.

Fiala i Bělobrádek chválili

Pozvání na sněm přijala více než desítka velvyslanců, další ambasády zastoupili níže postavení diplomaté. Mezi hosty zasedl také předseda opoziční ODS Petr Fiala, předseda partnerské STAN Petr Gazdík a také vicepremiér vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Všichni tři ocenili spolupráci s TOP 09.

Fiala zdůraznil, že ODS a TOP 09 jsou přirozenými partnery. Kromě programové blízkosti je prý spojuje boj proti rozpínání státu a víra v tradiční politické strany. Fiala ocenil také odcházejícího Schwarzenberga, s nímž jako ministr školství zasedal v koaliční vládě premiéra Petra Nečase (ODS). "Jeho slovo vždy platí a svou pozici hájí čestně, s nadhledem a humorem. Je dobře, že neodchází úplně," řekl Fiala.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek delegátům řekl, že i přes kritiku, kterou TOP 09 míří na vládu, jsou si strany blízké. Dokládá to například spolupráce v Evropském parlamentu. Lidovci podle Bělobrádka s TOP 09 sdílí starost o svobodu a demokracii. Dodal, že ani KDU-ČSL nebaví chaos ve Sněmovně a je pro dodržování parlamentních procedur.

Předseda STAN Gazdík věří, že ačkoliv strany v krajských volbách nebudou spolupracovat, nestanou se z nich soupeři. Také on ve svém projevu ocenil Schwarzenberga.

Zdroje: