Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

SANEP: Většina lidí podporuje odklad školného podle VV

SANEP: Většina lidí podporuje odklad školného podle VV
zdroj: tisková zpráva

Většina Čechů je podle internetového průzkumu agentury SANEP přesvědčena, že by měla vláda ve věci zavedení školného na vysokých školách změnit koaliční smlouvu podle požadavků Věcí veřejných a školné odložit.

Záměr Věcí veřejných odložit plánované zavedení školného na vysokých školách až na roky 2014-2018, který vzešel ze stranické ideové konference, vítá většina lidí.

Podle průzkumu jsou Češi rozděleni podle toho, které straně fandí. Voliči ODS a TOP 09 jsou jednoznačně proti změně. Stejně tak se voliči ODS a TOP 09 ve většině domnívají, že rychlé zavedení školného může zvýšit úroveň VŠ. Naopak lidé, kteří podporují Věci veřejné ve shodě s voliči ČSSD podporují odložení školného na příští volební období.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. až 15. prosince na vybrané skupině 4036 dotázaných ve věku 18 až 69 let.

Úroveň VŠ školné nezvýší, myslí si většina

Okamžité zavedení školného nemůže podle názoru 65,5 procenta dotázaných zvýšit úroveň vysokého školství. V případě voličů Věcí veřejných je stejného názoru 55,8% a v případě voličů ČSSD dokonce 80,3% respondentů. Názor, že by okamžité zavedení školného nemělo vliv na kvalitu vysokého školství, pak má i 85,5 procenta voličů KSČM.

Naopak polovina voličů ODS je přesvědčena, že okamžité zavedení školného úroveň VŠ zvýšit může. U voličů TOP 09 je číslo ještě o deset procent vyšší.

Koaliční smlouva ODS, TOP 09 a VV předpokládá zavedení školného během stávajícího volebního období. Rozhodnutí ideové konference Věcí veřejných, které se usnesly na prosazení odkladu zavedení školného na vysokých školách až na další volební období 2014-2018, však vítá téměř 45 procent veřejnosti. Opět převažují voliči levice a VV. Šestnáct procent lidí není rozhodnuto, nebo neví - a tak je skupina podporující záměr nejmenší vládní strany větší.