Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

S uprchlíky by měla pomoci hlavně církev, tvrdí Veronika Žilková

S uprchlíky by měla pomoci hlavně církev, tvrdí Veronika Žilková
Přijetí imigrantů neznamená jen mít "srdíčko na dlani" na přivítanou, ale zajištění všech potřeb od bydlení po zdravotní péči, pracovní příležitosti, školství i důchod pro imigranty, říká Veronika Žilková | zdroj: Profimedia

Imigranti jsou celosvětový problém. Pomocnou ruku by jim prý měla podat hlavně církev. "Nikdo nebrání církvi, aby se vzdala restitucí a všechen majetek poskytla právě těm nejchudším a nejpotřebnějším," uvedla v rozhovoru herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková.

Jak se díváte na problém s imigranty, kteří ve velkém zaplavují Evropu?
Jako na celosvětový problém. Ale všichni jsme obyvatelé jedné planety. Takže silné slovo "imigranti" může z pohledu celého vesmíru najednou zeslábnout.

Evropská unie chce řešit příliv imigrantů tím, že členským státům EU přidělí kvóty, na jejichž základě si státy imigranty rozdělí mezi sebou. Je to podle vás rozumné řešení?
Nějaké řešení bude muset vzniknout. Co bude optimální, nechám opravdu na zodpovědnosti státníků evropských i našich... Od toho je ostatně máme. Ale forma jistého stěhování národů přece k historii lidstva patří.

Česká vláda již kvóty ze strany EU odmítla, jenže se začaly vyskytovat petice, které vyzývají premiéra Sobotku, aby podpořil kvóty na imigranty a aby ČR uprchlíky přijímala. Autoři petice argumentují slovy, že se "naše země chce zapojit do struktur Evropské unie jako stát rovnocenný ostatním vyspělým zemím". Mezi signatáři patří třeba biskup Václav Malý. Podpořila byste takovou aktivitu?
Asi bych věřila vládě, že si je vědoma souvislostí do budoucna. Přijetí imigrantů neznamená jen mít "srdíčko na dlani" na přivítanou, ale zajištění všech potřeb od bydlení po zdravotní péči, pracovní příležitosti, školství i důchod pro imigranty. A to vše navždy. Je rozumné, že vláda musí k této zodpovědnosti dozrát. Ale nikdo nebrání církvi, aby se vzdala restitucí a všechen majetek poskytla právě těm nejchudším a nejpotřebnějším. Občané i vláda by to jistě přivítali. V klášterech by bylo jistě pro všechny imigranty dost místa, a pokud je církev i vzdělá a zaměstná, pak díky Bohu! Je to přesně úkol a náplň pro kněze, řádové bratry i sestry...

Co říkáte na argumenty, že máme povinnost přijímat uprchlíky z Afriky, protože i za dob komunismu – tedy před rokem 1989 – české emigranty přijímaly západní země?
Lidé by si měli pomáhat. Ale důvody k emigraci jsou různé: Jiný důvod je, když vás chce někdo zavřít za vaše názory, a jiný, když vám umírají děti hladem, a jiný, když chcete mít v kuchyni lepší rádio.

Velkým problémem je Islámský stát, který stojí za vyvražďováním celých rodin. Prezident Miloš Zeman kvůli tomu pak naznačuje, že by se na něj mělo vojensky zaútočit. Jak to vidíte vy?
Já jsem pouze manželka ministra obrany, nikoliv ministr obrany, tak si dovolím této "strategické otázce" nerozumět.

Zdá se, že otázka imigrantů je pro Čechy velmi citlivou záležitostí. Ti, kteří jsou ale pro to, aby ČR imigranty přijímala s otevřenou náručí, někdy tvrdí o těch, kteří je přijímat nechtějí, že jsou rasisté. Jak na vás toto rozdělování společnosti působí?
Je to složitější, než jednoznačné ano či ne. Je to nová zátěžová situace, kdy má každý právo na potřebný čas, aby dospěl k názoru. Nenazývala bych to rasismem. Je to logická obrana jedináčka, když mu do pokojíčku přibudou nově narozená čtyřčata.

Imigranti prý ve velkém v minulých dnech zaplavili řecký ostrov Kos. Cestovní kanceláře se teď bojí o to, že nebude o řecké ostrovy mezi turisty zájem. Vy sama byste na Kos případně odletěla, anebo by tam přece jen byla nějaká obava?
Odletěla, samozřejmě. Předpokládám, že imigranti riskují svůj život proto, aby našli nový domov, nikoliv aby ho zdemolovali nebo vyloupili.

Měla by Evropské unie zadržovat lodě s uprchlíky a vracet je na místo, odkud vyjeli?
Lehčí otázka by nebyla?

Co se týče problematiky uprchlíků do Evropy, je u nich obava, že se ti lidé nebudou chovat zrovna evropským stylem. Nevyžaduje si problém masivní imigrace kupříkladu nějaké omezení, byť dočasné, schengenského prostoru?
Doporučuji zhlédnout francouzský film "Co jsme komu udělali". Je to totiž výjimečný pohled na situaci, kdy rodilý Francouz provdá své čtyři dcery: Židovi, Arabovi, Číňanovi a Afričanovi. Překvapí vás, že je to komedie. Zachovat paniku je mnohem jednodušší, nežli zachovat klid.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: