Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rychlík v Brně málem vykolejil nad propastí. Tragédie byla blízko

Rychlík v Brně málem vykolejil nad propastí. Tragédie byla blízko
zdroj: Mediafax

Přesně před týdnem - tedy v sobotu 11. června - mohlo dojít na českých drahách k velké tragédii. Rychlík z Prahy najel před mostem v Brně v rychlosti na vybočenou kolej a téměř vykolejil. V místě je řeka Svitava, kde mohl vlak skončit. Most je zhruba deset metrů nad hladinou.

Informuje o tom deník Právo. Událost se stala v sobotu odpoledne v úseku u Obřanského mostu, kde jezdí vlaky zhruba osmdesátikilometrovou rychlostí.

"Bylo to v místě, kde se z tunelu vjíždí na Obřanský most nad řekou Svitavou. Trať je nějakých devět deset metrů nad hladinou, s vlakem to škublo, naštěstí zůstal na kolejích,“ cituje Právo člověka, který je o případu informován.

Video: Vlak na Obřanském mostě

Trať byla nejprve uzavřena, posléze omezena rychlost

Ve vlaku cestovaly desítky lidí. Pokud by lokomotiva vykolejila a vlak skončil v řece, mohlo dojít k obrovské tragédii. Strojvůdce o nepříjemné události okamžitě informoval výpravčí a ti už na nebezpečné místo žádný vlak nepustili. Mezi Maloměřicemi a Královým polem se jezdilo jen po jedné koleji, připomíná list.

"Traťováci tentokrát, na rozdíl od nešťastného oblouku u Topolan na Vyškovsku, kde se vysypal ven nákladní vlak, konali rychle. Kolej vyloučili a vyrazili na obhlídku. Skutečně tam našli vybočení koleje a stanovili pro vlaky maximálně desetikilometrovou rychlost přes problémové místo,“ doplnil zdroj v rozhovoru pro zmíněný deník. V úseku je nyní omezení na třicetikilometrovou rychlost, v kritickém místě dokonce vlaky projíždějí krokem - tedy jen 10 km/h.

Paradoxní je, že se podle informací Práva nedozvěděla o události drážní inspekce. "Nemáme nic nahlášeno, dozvídám se to až od vás," přiznal novinářům náměstek generálního inspektora Jan Kučera. Nyní už inspektoři vše prověřují. Na zmíněném úseku je zřejmě celá řada závad. Vybočení, které mohlo být osudným pro cestující rychlíku, není jediným defektem na kolejích.