Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

ŘSD si vezme úvěr ve výši až 30 miliard. Bankám se nápad nelíbí

ŘSD si vezme úvěr ve výši až 30 miliard. Bankám se nápad nelíbí
zdroj: Mediafax

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) plánuje změnit příspěvkovou organizaci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na akciovou společnost, která si vezme úvěr 20 až 30 miliard korun. Tedy ve výši, jaká bude chybět na financování dopravní infrastruktury už v letech 2013 až 2015.

Úvěr by se přitom podle týdeníku neměl stát součástí veřejného dluhu. "Pokud se mi nepodaří transformovat ŘSD do konce roku 2013, budu to považovat za osobní neúspěch," prohlásil ministr dopravy pro Euro.

Ze státního rozpočtu

Podobné opatření přitom funguje již v některých evropských zemích, které běžně čerpají na financování dopravní infrastruktury úvěry nebo dluhopisy a splácejí je například z výnosů z mýta. "Velmi dobře a stabilně to funguje například v sousedním Rakousku. Úvěr ovšem nesmí překročit rozumnou míru," řekl Euru expert společnosti Deloitte Jakub Sova.

Záměr ministra dopravy však může narazit na postoj bank. Výstavba dopravní infrastruktury totiž může stabilně počítat jen s příjmy ze silniční daně, dálničních kuponů, podílu ze spotřební daně z minerálních olejů a mýta. To celé dohromady vygeneruje ročně očištěný příjem zhruba 20 miliard korun, přičemž jen na údržbu a opravy infrastruktury by bylo ideálně třeba 15 miliard korun. Zbytek národních zdrojů musí jít ze státního rozpočtu jako dotace.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.