Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Romové se přestanou flákat a budou pracovat, zní ze Šluknovska

Romové se přestanou flákat a budou pracovat, zní ze Šluknovska
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Od začátku příštího roku začne pro lidi, kteří pobírají déle než dva měsíce příspěvek v nezaměstnanosti, platit povinnost přijmout nabídku úřadu práce k výkonu veřejné služby. I když to může přinést i problémy, a to nejen organizační, v obcích z problémových oblastí v severních Čechách opatření vítají. Nezaměstnaní budou mít pracovní režim a přestanou se flákat po ubytovnách, zaznívají hlasy z Varnsdorfu a Šluknova.

Jedním z nejrozporuplnějších opatření v rámci sociální reformy je povinnost, aby lidé po dvou měsících pobírání příspěvku v nezaměstnanosti byli povinni přijmout nabídku úřadu práce k výkonu veřejné služby, jinak přestanou být považováni za osoby v hmotné nouzi. Zůstanou tak už jen příjemci existenčního minima.

„Rozhodně tohle nařízení vítáme. Konečně se nám někteří spoluobčané nebudou flákat po ubytovnách a budou pracovat," reaguje pro ParlamentníListy.cz první místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský. Podle něj to bude přínos nejen pro obec, ale i ty, kteří přišli po letech o práci a takhle si alespoň neodvyknou dělat.

Práce pro obec je na několik let

„Můžeme je zaměstnat na několik let," směje se Dubský, že práce pro nezaměstnané bude ve Varnsdorfu rozhodně dostatek ať už na úpravě silnic, čištění komunikac nebo pomocných pracech v technických službách. „Organizační zabezpečení a kontrola odvedené práce je to nejmenší, co nás tíží. Mezi slušňáky se vždy najde někdo, kdo může dělat parťáka, a ty ostatní kontrolovat," dodává první místostarosta Varnsdorfu.

„Je ještě brzy říkat, jak se s tím popasujeme, ale práce pro nezaměstnané určitě bude. V zimní sezoně při úklidu sněhu a v létě třeba při sekání trávy. Ale hlavní přínos vidím v tom, že ti nezaměstnaní budou mít určitý režim a nebudou nám tady celé dny, nebo spíše noci dělat kravál," říká pro ParlamentníListy.cz neuvolněný místostarosta Šluknova Jiří Beneš, který coby hasič strávil celou předchozí noc u zásahu.

Při veřejně prospěšných pracech se ztrácelo a ničilo nářadí

Zatímco veřejná služba žádný vliv na výši nezaměstnanosti mít nebude, veřejně prospěšné práce, které sloužily k pracovnímu umístění uchazečů o zaměstnání, ji snižovaly a ve Šluknově si je pochvalovali. „Fungovaly dobře, pro město byly prospěšné. I když samozřejmě existovaly problémy, s nimiž se v Technických službách potýkaly," poznamenává Beneš.

„Při větším množství lidí se ztrácelo nebo ničilo nářadí, až to zpočátku vypadalo, že co ušetříme na mzdových prostředcích, vydáme za nářadí či ochranné pracovní pomůcky," navazuje pro ParlamentníListy.cz šéf Technických služeb Šluknov Zdeněk Černý. Podle něj se ale situace postupně zlepšila, protože vykrystalizovali ti, co chtěli skutečně dělat, a ti, co o práci nestáli a jen hledali možnosti, jak se jí vyhnout.

Ve Šluknově se na veřejnou službu počítá se stovkou lidí

Ještě křiklavější zkušenost zaznamenal člen předsednictva Severočechů.cz, zastupitel Ústeckého kraje a šéf městské policie v Mostě Bronislav Schwarz. „Manželka je starostkou Lomu. Tam jsme dali práci Cikánům, aby posekali trávu, a oni nám hned ukradli sekačky," kritizoval Schwarz pro ParlamentníListy.cz, že ze sta Cikánů je deset pracovitých a slušných, které bychom neměli házet do pytle s těmi zmetky. „U bílých je poměr ale obrácený. Ze sta jich je šmejdů jenom deset," dodal.

Až dosud TS Šluknov využívaly 25 až 30 lidí týdně, nyní půjde podle propočtů ve Šluknově až o sto lidí, kteří by měli odpracovat dvacet hodin týdně veřejné služby. „Připravuji si organizační strukturu, budu potřebovat někoho, kdo by na ně dohlížel. Protože půjde o problémovější skupinu lidí, kteří jsou na sociálním dně, nemají pracovní návyky a nezřídka holdují alkoholu, tak bych chtěl někoho v rámci veřejně prospěšných prací, kdo se už osvědčil," prozrazuje Černý.

Veřejná služba pro všechny bez rozdílu

Jeho záměru nahrává i skutečnost, že během své pracovní cesty do Šluknovského výběžku přislíbil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vznik stovky míst veřejně prospěšných prací, což má přispět ke klidu v regionu. Úřad práce o ně mohou žádat starostové. Právě Úřady práce budou veřejnou službu organizovat.

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která se této problematice dlouhodobě věnuje, uznává, že v některých oblastech bude nově zakotvená veřejná služba problematická. „Ale dlouhodobě není možné dělat rozdíly mezi lidmi a brát v úvahu, zda jde o Roma či příslušníka většinové komunity. Obecně jde o to hledat možnosti pro lidi, kteří nemají práci. Nelze mít dvojí politiku, jednu pro Romy a druhou pro ostatní," odmítá Kohoutová pro Parlamentnílisty.cz rozlišovat mezi lidmi ve společnosti.

Vítěz tendru zaměstná lidi na veřejně prospěšné práce

Podle poslankyně nebude veřejná služba jen záležitostí úklidových prací, ale nezaměstnaní lidé v obcích mohou pomáhat také ve zdravotnictví, školství či v neziskových organizacích. „Úřady práce budou reagovat na požadavky obcí, ale mohou nezaměstnané využít pro veřejnou službu i u sebe. Úklidy firem se prodražují, tak proč by třeba úřady práce nemohli uklízet lidé v rámci veřejné služby?" ptá se Kohoutová.

Sama je přesvědčena, že do roka a do dne budou mnozí nezaměstnaní pracovat, ale také, že někteří zůstanou jen na existenčním minimu. „Při vypisování veřejných zakázek se čím dál častěji objevuje požadavek, aby vítězná firma zaměstnala několik lidí na veřejně prospěšné práce," upozorňuje poslankyně na jednu z možností, jak snížit nezaměstnanost.