Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Romové dnes slaví svůj Mezinárodní den

Romové dnes slaví svůj Mezinárodní den
zdroj: Mediafax

VIDEO. Mezinárodní den Romů je svátkem všech Romů a Sintů na celém světě. V tento den si mají účastníci oslav každoročně připomenout společný původ, historii, kulturní dědictví a jazyk.

Osmý duben je dnem, kdy se v roce 1971 konal historicky první světový romský kongres v Orpingtonu,  jedné z předměstských čtvrtí Londýna. Jeho účastníci ze čtrnácti zemí světa včetně bývalého Československa založili Mezinárodní romskou unii (International Romani Union) a dali vzniknout také romské vlajce a romské mezinárodní hymně Gelem gelem, původně staré písni rumunských Romů.  Tehdejší ČSSR zastupovali na kongresu členové Svazu Cikánů-Romů - organizace, jež uzrála roku 1969 jako jeden z plodů pražského jara.

Samotný Mezinárodní den Romů byl ale ustaven až v roce 1990 ve Varšavě, kde se konal čtvrtý kongres Mezinárodní romské unie. V České republice se první oslavy MDR konaly v druhé polovině devadesátých let.

Donedávna však o existenci mezinárodního dne ani samotní Romové moc nevěděli. Podle ředitelky Kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské komunity Gabriely Hrabaňové se ale situace lepší: „Myslím si, že dnes už o tomto svátku vědí Romové daleko více než například před několika lety nazpět. Je to zejména proto, že oslavy tohoto dne probíhají na lokální úrovni a v jednotlivých městech si Romové sami nejrůznější akce oslavující Mezinárodní den Romů pořádají,“ vysvětluje pro Tiscali.cz Gabriela Hrabaňová z Úřadu vlády.

„Mezinárodní den Romů je příležitostí poukázat na to, že Romové jsou součástí naší společnosti, že plnohodnotná integrace je nezbytným prvkem k dosažení ohleduplné a tolerantní společnosti. Přála bych si, aby se povědomí o tomto dni rozšířilo mezi lidi a tím se také poukázalo na důležitou roli, kterou Romové ve světě mají, Romové jsou součástí i české kultury,“ přeje si zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Pro řadu Romů spočívá dnešní svátek zejména uvědomění si vlastní romské identity, v romštině zvaného „romipen“. Potvrzuje to i šestadvacetiletá studentka romistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy: „Dnešek pro mě znamená zejména posílení vlastní identity. To, že jsem Romka a mám být na to hrdá, protože jsme národ s vlastním jazykem, kulturními zvyky a hodnotami, které mohou obohatit dnešní majoritní společnost,“ dodává studentka.