Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Role Paroubkové ve straně je nejasná, říká šéfka sociálních demokratek

Role Paroubkové ve straně je nejasná, říká šéfka sociálních demokratek
zdroj: tisková zpráva

Zapojení Petry Paroubkové do předvolební kampaně ČSSD je podle šéfky hnutí Sociálnědemokratických žen Jindřišky Maršové paradoxní. Paroubek totiž o větší účasti žen v politice jen mluví, ve skutečnosti ale pro ni nic nedělá.

„Zapojení paní Paroubkové do předvolební kampaně ČSSD je poněkud paradoxní. Je sice chvályhodné, když manželka podporuje svého muže politika, ale působí zvláštně, když s ním přijede na sjezd delegátů ČSSD, kde jsou jen skoro samí muži," tvrdí Jindřiška Maršová, předsedkyně Sociálnědemokratických žen.

Podle Maršové účast Paroubkové na předvolebních akcích ČSSD budí mezi mnohými sociálními demokraty rozpaky. V Česku totiž není příliš zvykem, aby se manželé nebo manželky politiků a političek zapojovali přímo do kampaně strany. „Jde o anglosaský model, který v česku není běžný. Nic proti němu nenamítám, ovšem pokud se má aplikovat, pak by měli mít možnost ho využívat všichni. Ne jen předseda ČSSD a jeho manželka," vysvětlila Maršová.

Předsedkyně hnutí také poukázala na to, že není zcela jasné, nakolik se Paroubková ztotožňuje s názory ČSSD. „Bývalá manželka Jiřího Paroubka alespoň byla členkou strany," připomněla Maršová a dodala, že pakliže se současná paní Paroubková aktivně zapojuje do prezentace strany, pak by se měla zjevně ztotožňovat i s jejími cíly a prioritami.

Paroubek: Zubová, Brožová a Borůvková, ostatní nezájem

Maršová poukazuje také na další paradox v chování Paroubka vůči sociálním demokratkám. Kateřina Brožová, Olga Zubová nebo Alena Borůvková jsou ženy, za které se lídr strany dokázal bít jako lev. Jeho zájem byl ovšem evidentně značně výběrový, postavení ostatních sociálních demokratek ve straně mu je totiž lhostejný. „Pan Paroubek hovoří o pozitivní akci pro ženy a jejich zapojení do politiky, ale jsou to jen řeči," míní Maršová s odvoláním na aktuální kandidátky ČSSD pro volby do Poslanecké sněmovny, kde jsou ženy výrazně upozaďovány.

„Pokud budeme předpokládat, že ČSSD by mohla ve volbách zvítězit s 30 procenty, pak podle aktuálního postavení žen na kandidátkách ČSSD hrozí v sedmi volebních krajích, že je nebude v Poslanecké sněmovně zastupovat žádná žena. Znamená to, že miliony obyvatel Česka budou zastupovat jen muži," varuje Maršová.

Málo kapustičky a hodně slimáků

Šéfka Sociálnědemokratických žen je přesvědčena, že zapojení žen do politiky ať už na krajské, nebo celostátní úrovni je v rukou právě vedení strany a zvláště jejího šéfa, který má v ČSSD rozhodující slovo. Přiznává zároveň, že s podobným problémem se potýkají i ostatní politické strany. „Je málo kapustičky a hodně slimáků. Málo křesel ve sněmovně a hodně zájemců," shrnuje předsedkyně hnutí.

Maršová poukazuje na praxi z ostatních demokratických zemí. Domnívá se, že pro změnu politického prostředí, které je vůči ženám nastaveno nepřátelsky, je nezbytné zavést kvóty. „Svět tak, jak nyní funguje, nastavili muži. Je nezbytné dát ženám šanci," říká Maršová s tím, že nestačí, aby se političky uplatňovaly jen v komunální politice. „Poslanecká sněmovna je ta hlavní aréna. Tam se rozhoduje o daních, zákonech a všem podstatném a ženy mají právo, aby o svých daních také rozhodovaly," zdůraznila Maršová.

„Dokud se skutečně v tomto směru nezačne konat, nespojí s tím politici svou kariéru a strany nebudou mít rovné příležitosti pro ženy zakotveny ve svých stanovách, pak to budou vždy jenom slova," uvedla Maršová.

Čurdová souhlasí: Vedení ČSSD upozaďuje ženy, které mají svůj názor

Poslankyně Anna Čurdová v rozhovoru pro ParlamentíListy.cz uvedla, že rovněž pociťuje nepřátelský postoj některých členů vedení ČSSD vůči ženám, jež se neztotožňují plně s jejich názory. „Upozaďují se ženy, které mají svůj názor a stojí si za ním," řekla Čurdová.

Takové praktiky ostatně zažila na vlastní kůži. Po nátlaku ze strany sociálního demokrata Lukáše Bušiny a Petra Petržílka se vzdala dokonce funkce předsedkyně okresního výkonného výboru Praha-východ a odmítla také v dalších volbách do Poslanecké sněmovny znovu kandidovat.

Poslankyně Hana Orgoníková podle svých slov žádné mantinely pro ženy v ČSSD nepociťuje. Sama vede královéhradeckou kandidátku, kde ženy obsadily přední místa. Situaci v ostatních krajích ovšem odmítla komentovat. „Ženy mají prostor se prosadit, pokud chtějí. Žádné kvóty potřeba nejsou," uzavřela.

Obě poslankyně zároveň uvedly, že jim participace Petry Paroubkové na předvolební kampani nevadí, a dokonce ji vítají. Shodně ovšem poukazují, že obdobný způsob podpory pro politiky od manželů a manželek zná český volič spíše ze spotů o volebních kampaních v USA.

www.parlamentnilisty.cz