Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Tah dámou: Starobylému Římu poprvé v dějinách vládne žena

Komentář: Tah dámou: Starobylému Římu poprvé v dějinách vládne žena
Virginia Raggiová je první ženskou starostkou v dějinách Říma | zdroj: Profimedia

Ve své volební kampani sázela Virginia Raggiová na každodenní problémy obyčejných Římanů, boj s korupcí a potřebu změny spojovala se symbolickým "tahem dámou". V jejím případě to bylo doslova. Trvalo tři tisíce let, než se stala starostou Říma žena. 

V silně maskulinní italské metropoli působí výhra italské kandidátky jako zjevení. O to víc, že členka protestního Hnutí 5 hvězd (M5S) porazila kandidáta demokratů premiéra Mattea Renziho a předznamenala tak jeho blízký pád.

Mladá (nejmladší římský starosta v novodobé historii), atraktivní právnička se o politiku nezajímala, dokud se jí nenarodil syn. Chtěla v té době po městské radě, aby protáhla autobusovou linku v její čtvrti na okraji Říma k nejbližší stanici metra.

Jako běžný občan neměla šanci uspět, odmítli se s ní bavit, a tak vstoupila do politiky. V roce 2011 se, stejně jako její manžel, stala členkou M5S a o dva roky později už seděla v městské radě.

Chce to někoho "normálního"

Po rezignaci demokratického starosty Ignazia Marina kvůli skandálu s infiltrací mafie do radnice hledalo hnutí kandidáta na nejvyšší městský post s vizí, že mu úspěch v metropoli může dát legitimitu pro parlamentní volby.

Virginia Raggiová splňovala přesně to, co potřebovali: někoho úplně normálního, obyčejného, bez skandálů a kostlivců ve skříni – věc, která se v italském politickém panoptiku jen tak nevidí.

"Je normální svým vzhledem: ani vysoká ani malá, lehký make-up, ani okatě drahé ani levné oblečení, černé oči, které v televizi září. Normální je i její životopis: Narodila se 18. července 1978, vyrostla ve čtvrti San Giovanni, maturita na státním přírodovědném gymnáziu, právnický titul z Univerzity Řím Tři," charakterizuje ji italský magazín L’Espresso.

Jako žena to bude mít těžké

Fakt, že je Raggiová atraktivní žena jí možná částečně pomohl ke zvolení, ve funkci to ale bude mít o to těžší. Ještě před úplným rozjezdem volebních kampaní se matadoři italské politiky nechávali opakovaně slyšet, že mateřství a politika nejdou dohromady. Ozývala se i slova o návratu k plotně…

I kdyby sebevíc chtěla, své ženství nepopře a v případě jakéhokoli politického neúspěchu jí ho její političtí protivníci i novináři mile rádi připomenou.

Ostatně vizáže i chování si přehnaně všímají už nyní (záběry toho, jak poskakuje a piští radostí po vyslechnutí výsledků voleb, zveřejnila snad všechna italská i přední zahraniční média).

 

Kritici jí vyčítají její nezkušenost a krátké působení v politice, což naopak Raggiová obrací ve svůj prospěch. Prezentuje se – ostatně jako většina kandidátů M5S – jako člověk, který vnese do politiky "čerstvý vítr" a "revoluci" vůči "staré stranické politice".

Starostkou všech Římanů

Situaci nemá jednoduchou. Město převzala s dluhem, který je dvakrát větší než jeho roční rozpočet, lidé jsou znechuceni korupcí, špatným stavem silnic, nefunkční městskou dopravou a problémy s bydlením.

To vše její program odrážel. Po drtivé výhře dvou třetin hlasů prohlásila, že bude "starostkou všech Římanů" a po dvaceti letech začnou být instituce města konečně transparentní.

Její sliby jsou v porovnání s jinými metropolemi poměrně skromné – fungující hromadná doprava, zřízení přednostních autobusových pruhů a "chytrých" semaforů pro plynulejší provoz na silnicích, čisté ulice či řešení nelegálního parkování a zarostlých parků.

I kvůli takovýmto "drobnostem" ji čekají tvrdé střety s úředníky, ale i s premiérem Renzim, který by chtěl, aby se olympiáda v roce 2024 konala v Římě. Raggiová je ale zásadně proti a zdůrazňuje, že Řím na jednorázové megalomanské akce nemá peníze, stejně jako je neměly Atény, které na to doplatily.

Vzhledem k tomu, že jí stálé skloňování slov o upřednostňování "řešení každodenních problémů Říma" vyneslo do křesla, může se Renzi s vidinou olympijské pochodně vlající nad koloseem rozloučit.

Neúspěch bude vidět, úspěch ji může časem vynést do vlády

Největší zkouškou pro Raggiovou ale nebude již téměř politicky mrtvý Renzi, jako boj s korupcí a mafií, na nějž doplatil její předchůdce. Bez odstřižení společností, které vysávají rozpočet města, stěží dotáhne své sliby do zdárného konce. A o to víc, že jde o každodenní problémy běžných obyvatel, bude neúspěch vidět.

Povede-li se jí to, může myslet na vyšší pozice. Hnutí 5 hvězd po úspěchu v regionech sebevědomě míří do celostátní politiky a úspěšní starostové se budou ve vládě hodit.

Tedy pokud Raggiovou dřív neodstřelí krok, ke kterému se dosud neodvážil žádný politik: požadovat po Vatikánu splacení až 400milionového dluhu na daních. Proti církvi si v Římě ještě nikdo vytáhnout netroufl. 

Zdroje:
Vlastní