Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Řím nezvládá nápor špačků. Ulice se topí v jejich trusu

Řím nezvládá nápor špačků. Ulice se topí v jejich trusu
Ve vzduchu romantika, na zemi peklo. Se špačky si neví rady ani v Itálii | zdroj: Profimedia

V létě ničí úrodu českým zahrádkářům a hlavně vinařům, v zimě špačci terorizují obyvatele Říma. Italská metropole, ve které přezimuje více než milionové hejno, čelí denně desítkám tun jejich trusu a nestíhá ho uklízet. Některé ulice v centru města kvůli tomu musí být uzavřené a Římané i turisté nevycházejí bez deštníků.

Záběry na letící hejna špačků jsou okouzlující, horší je to ve chvíli, kdy dosednou na zem. Italský deník La Stampa v souvislosti s nimi píše o formě apokalypsy a důkazu toho, "kam až můžeme klesnout".  

Itálie patřila vždy mezi tradiční zimoviště špačků a oblíbený byl i Řím. Jenže zatímco v minulosti se statisícová hejna sdružovala na jeho okrajích, v posledních letech si ptáci oblíbili centrum města. Láká je tam nejen teplo sálající z budov, ale hlavně to z veřejného osvětlení.

Teplo a dostatek stromů může za to, že jedno z nejoblíbenějších zimovišť v centru města je nábřeží řeky Tiber Lungotevere. Policie ho musela od Vánoc zavřít už několikrát – o víkendu rovnou na celý den, aby mohla po ptácích uklidit.

I když to může znít vtipně, Italové se příliš nebaví. Až deset centimetrů vysoká vrstva kluzkého, zapáchajícího trusu pokryla ulice i zaparkovaná auta. Lidé se často nemohli dostat z domů, nemocnice hlásily počty úrazů ekvivalentní silnému náledí.

Podél řeky se lidé neodváží chodit bez deštníků a přítomnost špačků moc neprospívá turistickému ruchu, trpí i památky, na kterých nánosy ulpívají. Jedinec totiž může během dne vyprodukovat až 40 gramů trusu, tedy polovinu své váhy.

Radnici se bojovat se špačky stále nedaří. I proto, že stejně jako v Česku je tento drobný pěvec v Itálii chráněný. Ještě před třemi lety vyčlenila z rozpočtu 100 tisíc euro (2,9 milionu korun) na snahu dostat špačky zpět na předměstí. Definitivně nezabralo nic, od plašení křikem dravců až po samotné sokolí hlídky, četnost ptáků v centru se ale alespoň trochu snížila.

Poté, co starosta seškrtal rozpočet, je situace nezvladatelná. O absurditě vypovídá i to, že na Lungotevere jsou vyčleněny speciální uklízecí hlídky, protože hrozí zranění, poškození majetku a i velké riziko přenosu nemocí.

"Kromě toho, že jsou kvůli nim kluzké ulice a lidé riskují zranění, obsahují výkaly zárodky bakterií příbuzných té, která způsobuje lidskou tuberkulózu a které jsou velmi odolné," varuje italská asociace pro ochranu práv spotřebitelů. Mohou obsahovat také zárodky plicní histoplazmózy a některé testy prokázaly i přítomnost virů gastroenteritidy, tedy silné žaludeční virózy.

Na problém upozorňuje asociace vedení města bezúspěšně už od roku 1998. "Už je to sedmnáct a vše je při starém," uvádí.

Zdroje:
Vlastní