Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Řidiči, který vytlačil auto z dálnice, policisté ´papíry´ nevzali

Řidiči, který vytlačil auto z dálnice, policisté ´papíry´ nevzali
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Agresivní řidič, který vytlačil z dálnice pomalejší vůz a je obviněn z těžkého ublížení na zdraví, za které mu hrozí dlouholeté vězení, nepřišel o řidičský průkaz a může dál brázdit české silnice.

Informuje o tom v úterý server iDnes.cz.

Luboši Lacinovi se v březnu při předjíždění na dálnici v jeho Škodě Superb nelíbilo, že jej brzdí jiný vůz. Auto proto svou agresivní jízsdou vytlačil z dálnice, to vylétlo mezi stromy a jen zázrakem dva lidé, kteří v něm seděli, nepřišli o život.

Důvodem, proč muži zůstal řidičský průkaz, je paradoxně to, že nespáchal přestupek, ale trestný čin. "Případ jsme začali rovnou řešit jako trestní řízení, žádný přestupek s ním řešen nebyl. Jeho práva jsme nijak neomezili. To se týká i řidičského oprávnění," řekla policejní mluvčí Soňa Budská serveru iDnes. Lacina, který se nyní kaje a omlouvá, je vyšetřován na svobodě a dokonce nepřišel ani o body.

"Policista má oprávnění, ale nikoliv povinnost odebírat řidičské průkazy," doplnil šéf dopravní policie Leoš Tržil. Čtyřicetiletý manažer tak může dál jezdit, aniž by mu cokoliv hrozilo, připomíná server.

O zákazu řízení rozhodne až soud. Kromě odebrání řidičského oprávnění Lacinovi hrozí až dvanáct let vězení. Nehoda se stala před třemi týdny - 22. března. Lacina údajně ukázal řidičce mazdy vulgární gesto a najel do jejího vozu. Mazda následně skončila v kotrmelcích mimo dálnici a zastavila se až o strom.