Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Richter k Opencard: Od léta klouzavý kupon, pak spojení s ISIC

Richter k Opencard: Od léta klouzavý kupon, pak spojení s ISIC
zdroj: tisková zpráva

Náměstek pražského primátora Béma Milan Richter, který dostal letos na starosti projekt Opencard, na dotazy serveru ParlamentniListy.cz odmítl, že by karta byla "jen lepší tramvajenkou", jak o ní mluví opozice.

Projekt se podle Richtera naopak slibně rozvíjí. "Tento čtvrtek budu předkládat materiál, který se jmenuje Rozvoj Opencard pro rok 2010 s přesahem do roku 2011. Tam jsou vyjmenovány funkcionality přesně tak, jak budou nabíhat," řekl serveru ParlamentniListy.cz Richter.

Nejdůležitější novinkou má být podle Richtera zavedení klouzavého kuponu na MHD, ke kterému má dojít letos v červenci.

"V současnosti máte roční kupón, který platí od ledna do prosince nezávisle na tom, jak dlouho z uvedené doby skutečně v Praze trávíte. Díky klouzavému kuponu budete moci v průběhu roku minimálně na dobu 14 dní, maximálně na dva měsíce platnost kuponu přerušit. A pakliže přerušíte platnost na méně než dva měsíce, budete moci využít přerušení ještě jednoho, ale opět nejméně na 14 dní s tím, že se musíte vejít do celkového dvouměsíčního limitu," nastínil Richter.

Náměstek říká, že lidé tak mohou ušetřit až 800 korun za rok.

Projekt však má své mouchy. Pokud byste totiž chtěli přerušit platnost kuponu na méně jak čtrnáct dní, máte smůlu. V praxi tak člověk, který neplánuje minimálně dvoutýdenní cestu mimo Prahu, novinku nevyužije.

Richter tvrdí, že zavádět možnost přerušení kuponu například na týden či méně by bylo pro magistrát příliš komplikované a nemělo by smysl.

"Přes léto si myslím, že čtrnáctidenní dovolená je běžná. Samozřejmě třeba v zimě jsou dovolené kratší, ale to bychom pak mohli spekulovat, jestli to nelze zavést na víkendy nebo na dny a zde je třeba počítat s tím, že to také, po administrativní stránce, něco stojí," řekl Richter.

Novinky tak využijí hlavně studenti, kteří na léto opouštějí Prahu. Na ty má být cílený i další Richterův plán, propojení Opencard s identifikační kartou studentů středních či vysokých škol ISIC.

"Je to na stejné bázi, s ISICem komunikujeme. Chceme dát opět tyto karty dohromady. Bude to softwarově složité, takže pilotní projekt se začne rozjíždět v září," říká Richter.

Dalšími novinkami mají být slevové akce u městských organizací a soukromých firem. Vesměs jde o slevy v divadlech, zahradách a galeriích v rozmezí 5 až 10 procent. Pro vstup na některé památky ale podle Richtera půjde o slevy až o 50 procent.

V současnosti má Opencard tři funkce. Slouží jako průkazka do MHD a knihovny a lze ji využít k bezhotovostní úhradě parkovacích poplatků na území Prahy 1.

Pro Prahu projekt vyvíjí společnost Haguess, přičemž dohoda mezi hlavním městem a firmou je častým terčem kritiky.

Projekt dosud Prahu stál podle jednoho z auditů 888 milionů korun, tyto náklady se pak prý dodatky ke smlouvě povedlo snížit na 730 milionů korun. Příjmy byly zatím nulové, ještě v roce 2008 přitom magistrát tvrdil, že se náklady do konce roku 2009 vrátí.

www.parlamentnilisty.cz

Předchozí článek

Jaterní detox

Následující článek

Hubnutí přes internet