Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Režisér Sedláček si vyznamenání od Zemana zaslouží

Komentář: Režisér Sedláček si vyznamenání od Zemana zaslouží
Režisér Robert Sedláček | zdroj: Isifa.com

Mezi laureáty státních vyznamenání, které u příležitosti svátku 28. října udělí prezident Miloš Zeman, by měl být i filmový režisér Robert Sedláček. Hned se strhla mela a řehot pravdoláskařských aktivistů.

Robert Sedláček patří k předním filmovým tvůrcům současnosti. Ostruhy si vysloužil dokumenty, natočil několik ceněných hraných filmů, jako Pravidla lži nebo Rodina je základ státu. V televizi běží jeho cyklus České století, před časem byla vysílána jeho brilantní černá komedie o zkorumpované policii Sráči (režisér tehdy trval na názvu navzdory tomu, že kvůli tomu ho televize zařadila do vysílání až po 22. hodině).

Před lety natočil Sedláček pozoruhodné dokumenty o filozofovi Václavu Bělohradském a zakladateli JZD ve Slušovicích Františku Čubovi.

Právě Čuba a Bělohradský dostali od Zeman vyznamenání loni, Čuba je navíc Zemanovým poradcem a letos byl za jeho stranu zvolen senátorem. Jistě spiknutí!

Co hůř. Robert Sedláček také před sedmi lety natočil dokument přímo o Miloši Zemanovi – snímek s podtitulem Nekrolog politika a oslava Vysočiny byl přesným a inteligentním portrétem politika na odpočinku, žádným pajánem, ale také ne lacinou kritikou. Sedláček svou tvorbou nejde po pohodlných cestičkách, nepodepisuje petice s otcem a synem Svěrákovými, netočí jímavé nostalgické příběhy z normalizace a nenavštěvuje soirée pražské kavárny.

Je mu teprve 41 let, mnozí mají za to, že se ne vždy chová vhodně na veřejnosti; zlí jazykové by mohli dodat, že náklonnost k alkoholu je režisérovi i prezidentovi společná.

Co vede Zeman k tomu, že chce Sedláčkovi udělit vyznamenání, nevíme. Možná proto, že o něm kdysi natočil film. Možná proto, že mu jsou sympatické Sedláčkovy názory. Možná i proto – připusťme tu myšlenku - že v něm, ve shodě s většinou české filmové kritiky a umělecké obce, vidí výjimečně talentovaného tvůrce.

Mnozí Sedláčka zrazují: "Roberte, neber to, ušpiníš se." Myslí se samozřejmě, že by umělec neměl vzít vyznamenání z rukou prezidenta, který je v očích mnohých komentátorů vtělené zlo.

Pokud by vyznamenání uděloval Václav Havel, nikdo by ani necekl. Ba naopak. Vycházely by oslavné texty o tom, kterak prezident odvážně vyznamenal mladého autora, který se neštítí ožehavých témat a politické kontroverze.

Právě pokud Sedláček cenu vezme, dá další facku svým nepřejícníkům a nádavkem také nenávistníkům Miloše Zemana. Ale i když ji odmítne, zůstane dobrým filmařem.

Zdroje:
Vlastní