Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Řekni, jaké suroviny používáš a já ti povím, jakou vodku piješ

Řekni, jaké suroviny používáš a já ti povím, jakou vodku piješ
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V sedmdesátých letech přijížděly do Československa na víkend skupiny nejrůznějších pivních sportovců zejména ze Spolkové republiky Německo. Jejich první cesta z hotelové recepce nevedla do pokoje, nýbrž k baru, kde si často objednávali „kartóflnšnaps“.

Barmanský zelenáč byl chvíli zmaten. O vodce z brambor neměl tušení; takže tak jako tak musel hostovi nalít vodku obilnou, a to buď pšeničnou (obvykle Stoličnou), nebo žitnou (obvykle Wyborówu). V současné době jsou možnosti mnohem větší. Lze degustovat vodku, jejímž základem je destilát z řady dalších surovin.

Destilát je možné vyrobit z jakékoli suroviny, která obsahuje jednoduchý zkvasitelný cukr nebo škrob. Pro výrobu vodky může být použit destilát z melasy. Taková vodka má pak příjemně zaoblené, lahodné tělo. Další možností je destilát z obilí. Žito propůjčuje pálence říz a plnější tělo, pšenice dává hladký, lehčí, jemnější výsledek. Často se využívá také destilát z brambor. Vodka má pak krémovou texturu.

Brambory mají nižší obsah aromatických látek a dobře se hodí pro destilaci neutrální lihoviny. Jde však o speciálně vyšlechtěné brambory s vysokým obsahem škrobu pěstované za optimálních podmínek. Pěstují se například v Polsku podél řeky Vistuly a u pobřeží Baltického moře. Pro výrobu vodky se používá také destilát z bobulí hroznového vína. Vodku z hroznů prozradí ovocný závoj. Netradičním a v českých podmínkách unikáním počinem je Vodka 42 Blended. Kombinuje totiž výsledky filtrace různého původu; z melasy, vína, ječmene a pšenice.

Základem je kvalitní destilát

Základní surovina pro výrobu destilátu se nechá nejprve zkvasit. U těch, které obsahují škrob, je potřeba přidat enzymy, jež ho rozloží na jednoduchý cukr. Vzniklý kvas se následně destiluje. Zároveň se odstraní látky, které by mohly být nebezpečné nebo chuťově nepříjemné. Přitom platí, že čím vyšší procento alkoholu, tím méně charakteru destilát má. Destilát ale stále ještě není vodka. Na to je potřeba  několik kroků.

Kvalitu vodky ovlivňuje mnoho faktorů, nejdůležitějšími jsou surovina, která je zdrojem cukru nebo škrobu, technologie výroby, účinnost filtrace a vlastnosti vody.

Není obal jako obal

Vodka má klíčový problém s tím, jak se odlišit; výrobce se nemůže odvolávat na délku zrání proto, že lihovina až na vskutku ojedinělé výjimky (Starka) nezraje. Nemůže upravovat cenu produktu v závislosti na počtu let, což se jeví u jiných alkoholů zákazníkovi vcelku pochopitelné a tudíž oprávněné. Tak kudy na to? Dejme slovo obalům.

S vodkou je potíž, že vlastně nevypadá. Co chcete vidět na bezbarvé lihovině? Jistě, pár expertů ji bude zkoumat proti obloukové lampě a hledat v ní nečistoty, ale zákazníci nemají čas, náladu a ani obloukovou lampu. Takže jim tu vodku musí výrobce zabalit. Modrá láhev SKYY, do níž není vůbec vidět, je hodně tajuplná.

Pískovaná láhev Absolut Vanilia vypadá přirozeněji. Absolut Raspberi představuje malinovou vůni a chuť nikoliv barvou lihoviny, ale právě zabarvením láhve. Danzka začala plnit svoje produkty do hliníku. Prý se zchladí o 50 minut rychleji než stejná vodka ve skleněné láhvi.

Láhev Absolut Level je elegantní jako kostým od Coco Channel a Wyborowa Single Estate, do jejíhož obalu by se bez rozpaků dal umístit i drahý parfém, je rovnou od Franka Gehryho, autora pražského Tančícího domu. Z českých vodek slavila úspěch Vodka 42 Blended, která za svoji novou lahev získala titul Obal roku 2010 v kategorii spotřebitelské obaly.