Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Referendum o euru? Dětinské, reaguje Kalousek

Referendum o euru? Dětinské, reaguje Kalousek
zdroj: Mediafax

Rozhodovat o přijetí eura v referendu, tak jak to navrhuje premiér Petr Nečas, se ministru financí Miroslavu Kalouskovi zdá jako dětinská záležitost. Je to prý jako pokoušet se rozhodnout, zda novorozeně někdy bude mít vlastní děti.

"To je trochu dětinská záležitost," komentoval Kalousek nápad s referendem pro deník Právo. "Možná nápad s referendem mířil na málo přemýšlivé voliče ve snaze odlákat je od ČSSD. My samozřejmě nyní nevíme, jak rychle se zvládne evropská krize, jaký bude další postup, nevíme, kdy bude Česká republika připravena na euro. Nápad s referendem o euru mi připadá jako rozhodovat v referendu, zda bude mít váš právě narozený syn v budoucnu děti či nikoli."

Kde budou žít naši vnuci...

TOP 09 se začala profilovat jako značně proevropská. Kalousek popírá, že by to byl výsledek chladného kalkulu, jak získat víc voličů. "Nerozhodujeme ale ani nekalkulujeme s momentálními emocemi. V TOP 09 zcela seriózně přemýšlíme o prostředí, kde budou žít naši vnuci," řekl.

Prý se ani nevymezují proti druhé pravicové straně, svému největšímu konkurentovi ODS, v níž je cítit určité protievropské tendence. "My nechceme demontáž Evropské unie, eura, nechceme být jako země závislí na dvou velkých evropských zemích," zdůraznil Kalousek. "Chceme o osudech a dalším směřování Evropy spolurozhodovat. Svoje zájmy prosadíme, když budeme v Evropě aktivní, nebudeme tam hrát druhé housle."