Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Ředitel NG měl požadovat po sponzorovi část daru jako odměnu k platu

Aktualizováno: Ředitel NG měl požadovat po sponzorovi část daru jako odměnu k platu
Ředitel Národní galerie Jiří Fajt. | zdroj: isifa/Lidové noviny/VIKTOR CHLAD

Novému generálnímu řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi se zřejmě zdál tabulkový plat málo. Podle deníku MF DNES galerie navrhovala, aby více než třetina daru, který galerie dostala od Komerční banky, putovala na účet ředitele. Fajt se brání, že obvinění jsou vykonstruovaná a informace zkreslené.

Komerční banka se rozhodla věnovat galerii 3,2 milionu korun na podporu umění. V původním návrhu sponzorské smlouvy je ale podle deníku pasáž hovořící o 1,3 milionu korun rozdělených "účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta".

Ředitel by si tak ke svému tabulkovému platu přišel po dobu roku na přídavek v podobě 80 tisíc korun.

Fajt na zprávu MF DNES reagoval slovy, že šlo o zkreslení informací. Před podpisem smlouvy měla podle něj Národní galerie několik možností. Jednou z nich bylo to, že by na platy zaměstnanců přispíval privátní sponzor. "Tato možnost byla zcela legitimní a transparentní," zdůraznil na tiskové konferenci s tím, že tento typ spolupráce je běžný v zahraničí.

O přípravě návrhu darovací smlouvy údajně věděla finanční ředitelka galerie Hana Černochová, která měla podle MF DNES Fajtovi ještě dávat rady. K tématu se ale deníku nevyjádřila.

Ve finální sponzorské smlouvě, z níž peníze mají posloužit například na přípravu výstavy Oscara Kokoschky, nakonec pasáž o přilepšení do ředitelovy kapsy chybí. 

Zdroje:
Vlastní