Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Rakousko by prý uvítalo české lékaře ´s otevřenou náručí´

Rakousko by prý uvítalo české lékaře ´s otevřenou náručí´
zdroj: tisková zpráva

Spolková země Horní Rakousy, která leží na severu Rakouska u hranic s Čechami, by prý uvítala české lékaře, kteří se chystají po novém roce odejít z tuzemských nemocnic, s otevřenou náručí. Rakušanům totiž chybějí kvalitní specialisté.

Informaci serveru veřejnoprávní televizní stanice ORF cituje iDnes.cz. Rakušané tak reagují na výzvu Děkujeme, odcházíme, po níž čeští lékaři v nemocnicích hromadně podepisují výpovědi.

Rakouský server podle iDnes.cz připomíná, že za odchody českých lékařů mají být špatné pracovní podmínky a mizerné platy. Čeští lékaři berou průmerně i s přesčasy asi 50 tisíc korun hrubého (což je zhruba 2000 euro). Požadují přitom základní plat ve výši 70 tisíc.

Niedermoser: Půjdou spíš do Německa než k nám

Šéf lékařské komory zmíněné spolkové země Peter Niedermoser ovšem podle serveru pochybuje, že Češi do Rakouska skutečně přesídlí. Niedermoser přesto české lékaře pochválil. Podle něj mají to nejlepší vzdělání a kvalifikaci.

ORF připouští, že ačkoli jsou platy lékařů v Rakousku vyšší, pracovní podmínky jsou podobně špatné jako v Česku. "Byrokracie a dlouhé služby zatěžují nemocniční lékaře i tady (v Rakousku)," cituje iDnes.cz z webu ORF. Niedermoser se proto domnívá, že Češi budou odcházet spíše do Německa.

V českých nemocnicích podalo v akci Děkujeme, odcházíme výpověď zatím přes 3 800 lékařů. Není ovšem jisté, zda všichni odejdou, a už vůbec ne to, že většina zamíří do zahraničí. Celkový počet nemocničních doktorů v ČR se pohybuje kolem 15 tisíc.