Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Rain Man v armádě. Izrael má speciální analytickou jednotku složenou z autistů

Rain Man v armádě. Izrael má speciální analytickou jednotku složenou z autistů
Izrael vytváří speciální analytickou jednotku složenou z autistů (ilutrační snímek) | zdroj: Profimedia

Často si autisté nedokážou poradit s každodenními činnostmi, jako je cesta autobusem, ale zato dokážou třeba bez mrknutí oka spočítat náročnou matematickou úlohu. Potenciál jejich pohledu na svět se rozhodla využít izraelská armáda, která založila speciální vojenskou jednotku složenou pouze s lidmi trpícími autismem.

K podrobné analýze satelitních snímků a odhalování podezřelých objektů nebo pohybů je potřeba hodně trpělivosti a nedá se říct, že by šlo o zrovna napínavou nebo zajímavou činnost. Rozhodně není snem každého vojáka. Až na členy speciální jednotky 9900 izraelské armády.

Ta čítá několik desítek Izraelců s poruchami autistického spektra. Díky své soustředěnosti, pečlivosti a až fanatickému puntičkářství jsou pro tuto pro většinu lidí nudnou práci naprosto ideální. Dokážou vnímat soubor detailů jako celek a vyznat se v něm mnohem lépe než zdravý člověk.

V Izraeli je sice vojna povinná pro obě pohlaví, ale autisté od ní byli donedávna osvobozeni. Nyní je čeká nejčastěji civilní služba třeba v nemocnici nebo ve školách. Druhou alternativou je pak zařazení do armádního programu Roim Rachok a možnost zapojit se do analytické jednotky.

Přísný výběr

Výcvik sice netrvá tři roky, jako běžná vojna, ale pro lidi s autismem je velmi náročný. I proto mají po celou dobu možnost říci, že se na něj necítí a jednotku upustit. Tomu se ale armáda snaží předejít už přísným výběhem rekrutů. 

Studenti museli projít sérií pohovorů a testů, aby si vedoucí programu ověřili, zda mají potřebné dovednosti a zároveň šanci na socializaci, aby nebyli nebezpeční sobě ani armádě.

Z několika desítek uchazečů jich letos prošlo výběrem jen 12.

Pomáhají terapeuti

Během následného výcviku se učí analyzovat záběry a orientovat se v leteckých vojenských mapách. Protože může být trénink psychicky náročný, spolupracuje armáda s terapeuty. Ti studentům pomáhají vyrovnat se se stresem a napětím, ale zároveň čelit "nástrahám" běžného života tak, aby se naučili alespoň trochu improvizovat a fungovat samostatně.

Musí se k nim ale přistupovat trpělivě a zavést přísná pravidla tréninku, protože většina z autistických rekrutů potřebuje svůj pevný řád a mantinely, ve kterých se může pohybovat. Což někdy končí i poněkud komicky – třeba když pravidlo, že mají o své činnosti v jednotce mluvit s nikým zvenčí, neřeknou nic ani své rodině. Rodiče proto dostávají od terapeutů týdenní maily s informacemi o pokroku svých dětí.

Ti šikovnější vojíni, které zároveň analytická práce baví, pak mohou v armádě zůstat a i trvale.

Způsob, jakým je výcvik vedený a spolupráce s terapeuty, ale pomůže i rekrutům, kteří se rozhodnou vrátit do běžného života. Často najdou pro své nově nabyté dovednosti využití v obdobných technických oblastech.

Trénink zvládání stresu, panických záchvatů a hlavně samostatnosti je tak zbavuje jejich handicapu.

Výhodné je to i pro armádu: získává vysoce inteligentní členy, kteří sice občas mají krizové chvíle, ale dokážou svou práci dělat často lépe než počítače.

Zdroje: