Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Radní za ODS Janeček: Frustrace není na místě. Mladé tváře máme

Radní za ODS Janeček: Frustrace není na místě. Mladé tváře máme
zdroj: tisková zpráva

Pražský politik, exposlanec, radní hlavního města Prahy a předseda oblastního sdružení ODS v Praze 11 Jiří Janeček má na pražského primátora Pavla Béma konzistentní názor. „Přestože jsem byl během dnes módní antiprimátorské kampaně vyzýván, abych se vzdal jeho podpory, přišlo mi správné svůj slib dodržet,“ řekl mimo jiné Janeček pro ParlamentníListy.cz.

V čem vidíte hlavní příčiny propadu ODS u voličů v Praze?

Těch příčin je několik a začaly se utvářet hned po volbách 2006. Už tehdy jsme v Praze začali doplácet na hříchy vedení ODS a především vlády.

Jaké hříchy přesně máte na mysli?

Začalo to postupným odklonem od stěžejních bodů, hlavně těch ekonomických, našeho programu, pokračovalo přes spory ve vedení a různé přestřelky přes média, přenechání vlajkové lodi - klíčového ministerstva financí - Miroslavu Kalouskovi (tehdy KDU-ČSL dnes TOP 09) a pokračovalo nekoncepčností v prosazování volebního programu, což vyvrcholilo nešťastným způsobem zavedenými poplatky ve zdravotnictví. Své sehrála i neschopnost vyjednat s opozicí příměří v období předsednictví České republiky v EU... Vliv měly i různé kauzy pečlivě živené opozicí, určitě i odcizování politiků běžným lidem, arogantní způsoby vystupování, ale také únava voličů z určitého stereotypu politického rozložení sil a v neposlední řadě i vznik nových pravicových alternativ. Lidé jsou vnímaví, politické handrkování je v zásadě nezajímá, vnímají je negativně a nedodržování zásad a slibů, byť z důvodu koaličních praktik, jim pochopitelně vadí.

Celý článek na ParlamentniListy.cz