Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Pýcha a pád rapového magnáta. Kterak si Jay Z podkopal vlastní impérium

Pýcha a pád rapového magnáta. Kterak si Jay Z podkopal vlastní impérium
Americký rapper Jay Z na pódiu s manželkou Beyoncé | zdroj: Profimedia

Raperská hvězda Jay Z zažívá pád hodný sestřelené stíhačky. Lístky na jeho turné, do kterého zapojil i svou manželku Beyoncé, se sice nakonec začaly prodávat, ale za cenu bulvární smrště. Dokud americký bulvár – přirozeně nikoli náhodou – nepropral hudební pár několika čerstvými pikantériemi, zájem o vstupenky byl mírně řečeno chladný. A tak začíná být jasné, že si Jay Z svými skandály podřízl větev pod vlastním impériem. Chlubit se kamarádšoftem s prezidentem je prostě moc dokonce i pro jinak celkem přejícnou americkou společnost. 

Jak si vykopat vlastní hrob

Jay Z se nikdy netajil tím, že mu jde především o peníze. Rapová kultura si na předstíranou skromnost nikdy nehrála, úspěch se v rámci komunity podporuje, i když to pod pokličkou rivality samozřejmě značně vře.

Po vzoru jednoho ze svých idolů Andyho Warhola si Jay Z vůbec nelámal hlavu tím, že se zaprodal korporacím, jako je Hewlett-Packard nebo Budweiser. Hlavně, že tekly peníze.

Transformaci z hudebníka ve společnost 'Jay Z s.r.o.' úspěšně zakončil loni, když první milion virtuálních kopií alba Magna Carta, Holy Grail – těžko si představit pompéznější název –exkluzivně odprodal jihokorejské korporaci Samsung za pět milionů dolarů. Následoval spor s Americká asociací nahrávacího průmyslu (RIAA), zda může automaticky a obratem obdržet platinovou certifikaci. Jak se záhy ukázalo pod hashtagem #newrules, tak může.

Možnost diktovat vlastní pravidla ovšem má své nevýhody. Ostentativní vychloubání sice Jay Zho kariéře původně neškodilo, naopak – z cihel z kokainu, které postupem času v hudbě legitimizoval, postavil impérium. Ovšem vše své hranice, které rapper zaslepený úspěchem prostě přehlédl. A tak se jeho impérium začalo hroutit.

Kubánská aféra

Zlom nastal loni na jaře kvůli zdánlivě nevinné oslavě výročí svatby se zpěvačkou Beyoncé. Pár to slavil v Havaně, kam mají Američané kvůli americkému embargu značně omezený přístup.  Příjezd slavné dvojice na Kubu neušel pozornosti kubánských emigrantů žijících převážně na Floridě a disidentů, kteří si na Ostrově svobody, kde je pojem bohatství výrazně jiný než v New Yorku, svobody slova zrovna neužívají.

Návštěva královského páru americké černošské hudby vzbudila obrovskou vlnu nevole ze strany uvězněných kubánských raperů, kteří k ikonám jako Sean nebo Dwayne Carter vždy vzhlíželi s obdivem a úctou.

Rapová mašina na peníze s chotí si dokonce vysloužila kritiku senátora kubánského původu Marca Rubia, který bude s největší pravděpodobnosti jedním z kandidátů v republikánských primárkách na prezidenta Spojených států.

Pár byl kubánskou komunitou nařčen z pokrytectví. Jay Z nesplnil to, co Kubánci na ostrově a v zahraničí považovali za jeho společenskou povinnost. Místo kritické sebereflexe tomu nasadil korunu a svou siestu v karibském ráji zhudebnil se slovy, že "politici pro něj udělali hovno a on má povolení od Bílého domu".

Telefon na Obamu

Což o to, Jay Z na amerického prezidenta Baracka Obamu skutečně mobil má, ale jeho tvrzení o povolení k cestě na Kubu, které mu udělil přímo Bílý dům, dementoval Obamův mluvčí s tím, že cestovní povolenky na Kubu pro kulturní účely vydává ministerstvo financí a rozhodně nešlo o nějaký kamarádšoft z Obamovy strany. Jay Z tak poprvé zůstal sám, směšný a trapný, a jeho bohatství ho nijak nezachránilo.

Obdobného přešlapu se dopustil i v nejprestižnějším rapovém rádiu HOT 97, kde na otázku, zda si s prezidentem skutečně posílá smsky, nabubřele odpověděl, že samozřejmě. Vzápětí se sice kousnul do jazyka, když mu došlo, že to přehnal, ale už bylo pozdě. Arogance má dokonce i v rapu svoje hranice a Jay Z ji překročil opakovaně. Toho si pak začali všímat jeho chlebodárci.  

Za mezník kariéry Shawna Cartera aka Jay Zho by se dal považovat společný rozhovor s Warrenem Buffetem – dalším příkladem amerického zázraku. Magazín Forbes, který oba muže zpovídal, tím dal jasně najevo, že Jay Z už není zdaleka jen hudebník, ale legitimní podnikatel. Ovšem dokonce ani Buffet, který má na svých kontech o dvě nuly víc než Carter, by o osobním kontaktu s prezidentem nemluvil. Rozhodně ne veřejně.

Nutno poznamenat, že Sean Carter toho pro komunitu, z níž pochází, vykonal mnohé. Ze svého dotuje stipendia, pomáhá řešit problém s nedostatkem vody v Africe, společně s Diddym přispěl milion dolarů na pomoc po hurikánu Katrina. Je však zjevné, že společnost v současné době očekává od raperů mnohem více.

A právě proto nebyl o společné turné Jay Zho a Beyoncé takový zájem, jak se očekávalo. Z Jay Z s.r.o. může být velká korporace, ale rozhodně není pojištěná proti krachu. Pro hvězdu takového formátu přitom není nic horšího, než vlastnoručně způsobený pád. 

Zdroje:
Vlastní