Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Putin: Posílíme armádu, aby nikoho ani nenapadlo s námi válčit

Putin: Posílíme armádu, aby nikoho ani nenapadlo s námi válčit
Putin tradičně odpovídal na dotazy Rusů v přímém přenosu | zdroj: Oficiální web Kremlu

Kdo jsou nepřátelé Ruska? Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jsou to teroristé a mafiáni, ale nikoli západní státy. Rusko podle jeho slov nechce s nikým bojovat (prý ani s Ukrajinou), ale rozhodně plánuje dál posilovat obranu, aby "nikoho ani nenapadlo s námi válčit", jak ve čtvrtek prohlásil šéf Kremlu v tradičním pořadu Přímá linka. 

Přímou linku vysílá ruská státní televize každý rok. Letos to bylo už třinácté kolo otázek, na které Putin tradičně odpovídal živě. Pořad je mimořádně populární, Putinův tým ho dokáže mistrně připravit tak, aby dotazy vypadaly lehce provokativně, ale zároveň poskytovaly jejich šéfovi dostatečný manévrovací prostor.

Tradičně zazněla slova podpory a lásky k Putinovi. Mezi dotazy, které četli moderátoři, padla výzva, aby prezident v žádném případě nerušil sankce, které Rusko uvalilo na Západ v odvetě za protiruské sankce. Lidé se ale zároveň ptali, kdy Západ sankce odvolá.  

Vytěsnit zahraniční zboží

"Sotva bychom měli čekat na odvolání sankcí, které jsou strategickým zadržováním Ruska. Minské smlouvy dodržujeme, přesto sankce neruší," postěžoval si Putin.

Pro Rusko to ale podle něj není žádná tragédie, vlastně naopak – je to příležitost k nastartování vlastní výroby. "Musíme s tím vším bojovat ekonomicky, prostřednictvím antisankcí. Dokážeme vytlačit zahraniční zboží z pultů a poskytnout prostor domácím výrobcům. Musíme využít situace, která nastala se sankcemi, abychom se posunuli k novým hranicím rozvoje. Doufám, že náhrada za import povede k rozvoji mnoha sfér ekonomiky. Ano, sankce mají negativní důsledky z pohledu inflace, ale zároveň neodvratně nastane růst domácí zemědělské výroby," vysvětlil Putin.

'Být nepřítelem Ruska je pocta'

Lidi také zajímalo, koho považuje šéf Kremlu za nepřátele jejich země. "Být našimi nepřáteli je stejnou poctou, jako být našimi přáteli. Našimi nepřáteli jsou teroristé, organizovaný zločin. Nikoho za nepřátele nepovažujeme, ve smyslu účastníků mezinárodního dialogu. S nikým se nechystáme válčit, ale budeme rozvíjet svou obranyschopnost, aby nikoho ani nenapadla myšlenka o válce s námi," prohlásil Putin.

Zajímavý úhel pohledu zvolil Putin k dotazu o lodích Mistral, které Rusové koupili od Francie, ale Paříž jim je kvůli napjaté situaci nakonec nedodala. Francouzské vrtulníkové lodě nehrají pro Rusko z pohledu jeho obranyschopnosti vůbec žádnou roli. Tím to ale neskončilo, Putin šel ještě dál.

"Svého času jsme uzavřeli tyto smlouvy jen proto, abychom podpořili naše partnery a zajistili práci pro jejich loděnice. Celkově jsme je ale plánovali používat na Dálném východě. Pro nás to není kritické. Vycházím ale z toho, že současná francouzská vláda a vůbec Francouzi jsou slušní lidé a peníze nám vrátí," prohlásil Putin a dodal, že Moskva dokonce ani nebude požadovat nějaké závratné pokuty.

Za vším hledej "washingtonský obkom"

Obratně z toho navíc vyvodil, že odmítnutí dodat lodě je důkazem, že Francie se dobrovolně vzdala části vlastní suverenity a navíc se ukázala jako nespolehlivá, což není pro vzájemné obchodování zrovna nejlepší známka. 

"Bezpochyby to ale vypovídá o tom, že nad spolehlivostí našich partnerů, kteří v rámci vojensko-politických bloků, v tomto případě v rámci bloku NATO, dobrovolně ztrácejí část své suverenity, visí otazník," řekl Putin a pohrozil, že Rusko si příště dobře rozmyslí, s kým vést "vojensko-technickou spolupráci", tedy jednoduše řečeno – od koho bude nakupovat zbraně. 

Evropu vykresluje Putin pomalu jako rukojmí Američanů. Právě kvůli Washingtonu například zůstane letošní vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí, jejíž tradici Putin obnovil, bez evropských státníků. "To je volba každé země. Někdo nechce sám od sebe, někomu to nedovolil washingtonský obkom," přiblížil ruský prezident, kdo stojí za hromadným odmítnutím evropských politiků zúčastnit se vojenské atrakce pořádané v Moskvě každý rok na Den vítězství.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní