Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Půjdou Věci veřejné do konkurzu? Ne, Médea už návrh stáhla

Půjdou Věci veřejné do konkurzu? Ne, Médea už návrh stáhla
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podle informací ČT 24 poslal Městský soud v Praze nejmenší vládní stranu do insolvenčního řízení. Brzy poté ale uvedla Médea Group, že návrh na insolvenční řízení po dohodě s Věcmi veřejnými, které jí dluží miliony, už stáhla.

Informace veřejnoprávní zpravodajské stanice ČT 24 o tom, že Městský soud v Praze poslal do insolvenčního řízení nejmenší vládní stranu, měla jen jepičí život. Obchodní partner Věcí veřejných firma Médea Group brzy poté svůj návrh stáhla.

Svým předchozím postupem stihla zaskočit i samotné představitele Věcí veřejných. „Vůbec nevím, o co jde. Nikdo mě o ničem takovém neinformoval," reagoval pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Škárka, výkonný místopředseda VV.

O nic lépe na tom nebyl s informovaností poslanec Josef Novotný. „Včera jsem seděl s ekonomy naší strany, ale nikdo z nich mi o této záležitosti nic neřekl," divil se poslanec Věcí veřejných po dotazu ParlamentníchListů.cz.

Šlo o neuhrazenou pohledávku za volební kampaň

Důvodem pozdvižení byla skutečnost, že strana nezaplatila 12 milionů korun, což je pohledávka, kterou má společnost Médea Jaromíra Soukupa. Ta straně pomáhala zajišťovat volební kampaň. VV by měly částku uhradit v nejbližších dnech.

Společnost, která se o rozruch postarala, už ale svůj návrh stáhla. "Jde o standardní krok při řešení pohledávek všech obchodních partnerů. Po dohodě s klientem byl již návrh stažen zpět. A další kroky při vyrovnání pohledávky budou řešeny cestou jednání s klientem," uvedla Věra Fialová, výkonná ředitelka Médea Group. 

Oficiální prohlášení Věcí veřejných (redakce ParlamentniListy.cz obdržela v 17:41):

Hospodaření politické strany Věci veřejné podle našeho přesvědčení není ve stavu, který by byl důvodem k insolvenčnímu řízení.

Proto jsme rádi, že přestože došlo k podání žádosti na insolvenční řízení ze strany společnosti Médea a.s., a posléze soud rozhodl o zahájení insolvenčního řízení, došlo mezi oběma subjekty k dohodě a posléze ke stažení návrhu na insolvenční řízení.

Je faktem, že vzhledem k administrativní náročnosti účetnictví supervolebního roku 2010, přechodu účetního roku a probíhajícím auditům došlo ke zpoždění ve splácení faktur. Závazky ke společnosti Médea a.s. budou splaceny k pondělí příštího týdne.

Oficiální prohlášení Médea, a.s. (redakce obdržela v 17:11):

MÉDEA, a.s. se rozhodla vzít zpět návrh na zahájení insolvenčního řízení, který dne 4. 3. 2011 podala k Městskému soudu v Praze. Podání insolvenčního návrhu je standardním krokem a běžným postupem při řešení pohledávek MÉDEA, a.s. za všemi obchodními partnery. Vyrovnání pohledávky MÉDEA, a.s. za obchodním partnerem Věci veřejné je řešeno cestou oboustranných jednání.

Ing. Věra Fialová, výkonná ředitelka MÉDEA GROUP