Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Průzkum přisoudil ODS historickou porážku. Bém mu nevěří

Průzkum přisoudil ODS historickou porážku. Bém mu nevěří
zdroj: tisková zpráva

Může to být "cinknuté", říká Pavel Bém o aktuálním průzkumu, podle něhož by ODS v Praze poprvé neskončila první.

Agentura STEM/MARK vypracovala na objednávku strany Věci veřejné průzkum, jak by teď dopadly komunální volby v Praze. A jeho výsledky jsou překvapivé. Vyplývá z nich totiž, že ODS, dosud suverénní vítěz pražských komunálních voleb, by se tentokrát musel spokojit s druhým místem. Občanské demokraty by dle volebního modelu STEM/MARK o půl procenta předstihla TOP 09.

Pražský primátor a dvojka pražské kandidátky ODS Pavel Bém se zatím snaží tvářit klidně. "K průzkumům se obecně tvářím hodně rezervovaně, zvláště pak k těm, které jsou placeny či objednávány politickými stranami. Neříkám, že jsou všechny průzkumy cinknuté, ale valná většina z nich ano," řekl Bém v reakci na průzkum Lidovým novinám.

"Průzkumy Věcí veřejných beru s rezervou. Oni jako politická strana neexistují jinde než v Praze. Od Prahy tedy odvíjejí svou existenci. Není tedy divu, že si objednali nějaký průzkum, který ukazuje v Praze nějaká čísla. Navíc zvolili velmi nestandardní metodologii," dodal dále.

Přiznal však, že voličů ODS v Praze skutečně ubývá. "Jedním dechem ale dodávám, že to beru vážně, i my máme nějaké průzkumy, podle kterých na tom ODS není dobře, a to ani v Praze."

V posledních komunálních volbách v roce 2006 občanští demokraté získali 54,4 procenta, ve sněmovních 48,4 procenta, což znamenalo 14 poslaneckých mandátů. "Když jich teď získáme 11 nebo 12, bude to pro mě úspěch," řekl Bém.

Velká koalice jako krizový scénář

Bém také připustil, že by po sněmovních volbách mohla vzniknout velká koalice. "Můj dlouhodobý konzistentní názor je, že velké koalice jsou možným politickým řešením, ale pouze a jenom v krizových scénářích," řekl to v sobotní Mladé frontě Dnes.

V reakci na jiný dotaz MfD Bém označil projekt karta Pražana za "částečně velmi nafouknutou bublinu." Připustil však, že "určité problémy existují" a tak mu teď nezbývá, než je odstranit a veřejnost přesvědčit, že jde o projekt "efektivní, ekonomicky obhajitelný."

Kdo vydělává na Opencard? Nejsme v komunismu, nezajímá mě to

Na otázku zda ví, kdo je vlastníkem Haguess, firmy, která vydělává na dalším kontroverzním pražském projektu, Opencard, Bém zareagoval, že ho to nezajímá. Prý už nežijeme v době komunismu, kdy podobné záležitost veřejnost zajímaly.

"Nevím, stejně jako nevím, kdo je vlastníkem řady jiných společností, které dostávají nejenom pražské, ale i jiné veřejné zakázky. A jestli o tom nevíte, tak už dvacet let nežijeme v komunistické společnosti, kde určitá vlastnická struktura byla klíčem, abychom posuzovali, jestli je správná nebo ne. Když něco patřilo straně, bylo to v pořádku. Když něco patřilo nějakému kulakovi, tak to v pořádku nebylo," prohlásil Bém.

www.parlamentnilisty.cz