Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Profesorka Dvořáková doufá, že v létě revoluce ještě nepřijde

Profesorka Dvořáková doufá, že v létě revoluce ještě nepřijde
zdroj: Mediafax

Situace v Česku se podle řady názorů, začíná vyhrocovat a radikalizovat. Dochází tak na slova politologů, kteří již před časem varovali, že mohou lidé vyjít do ulic a posilovat extremistické nálady.

Po víkendovém protestu odborářů se začíná objevovat další fenomén - hovoří se o vyhlášení občanské neposlušnosti. Ta však podle právníka nemůže být jasně definována. I proto by měli lidé přemýšlet nad možnými trestně-právními důsledky svých činů.

Teprve stávka jako spouštěcí mechanismus občanské neposlušnosti může něco změnit na chystaných vládních reformách. To řekl ParlamentnímListům.cz předák dopravních odborů Jiří Zabloudil. Pravicovým kritikům sobotní demonstrace tak vzkázal, že právě demonstrace z doby před 21 lety je dostaly do funkcí, v nichž se dnes vyhřívají.

Háček je však v tom, že za souslovím občanská neposlušnost se může skrývat skoro cokoli. "Není to jev, který by byl nějak jasně definován - spíš se jedná o mediální obrat. V první řadě se nám pod ním vybaví protesty v ulicích, samozřejmě se však za tím může skrývat celá další řada rebélií. Včetně těch, které mohou vyvolat trestní postihy, toho by si měli lidé být vždy vědomí," vysvětlil ParlamentnímListům.cz advokát Kolja Kubíček.

Jelikož se však v souvislosti s občanskou neposlušností hovoří třeba i o takových krocích - jako je například neplacení daní, nabízí se myšlenka, jaké by to mohlo mít pro "neposlušné" trestní dopady.

Celý článek na ParlamentniListy.cz