Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Profesor Keller burcuje: Na vládu je lepší nastoupit teď, než bude pozdě

Profesor Keller burcuje: Na vládu je lepší nastoupit teď, než bude pozdě
zdroj: Mediafax

Odbory nemají šanci iniciovat generální stávku, myslí si profesor sociolog Jan Keller. Podle něj mají odbory leda šanci se přidat už k zahájené akci. Keller je navíc přesvědčen, že pokud se nálada veřejnosti natolik radikalizuje, aby vyšla do ulic, bude to příliš pozdě na to, aby reformy byly zaváděny s přijatelnými kompromisy. O to budou dopady na lidi bolestnější, je přesvědčen Keller.

Ve vzduchu visí výhrůžka odborů, že generální stávka je na pořadu dne, byť žádný termín podobné akce ještě vysloven nebyl. Patrně proto, že průzkumy sice ukazují, že vládě nevěří až 90 procent veřejnost, samotné odbory však mají podporu jen asi poloviční. Mohou i tak vyvolat generální stávku?

Budeme kopírovat západ

„V českém prostředí, budeme-li se bavit o generální stávce, se takové nálady hýbou velmi pomalu. Já nechci srovnávat, nicméně pamatuji si velice dobře, že v srpnu 1989 nikoho ani nenapadalo jít do stávky, natož generální. To musel v listopadu přijít fingovaný mrtvý student na Národní třídě, a pak teprve přišlo naštvání a generální stávka," popisuje pro ParlamentníListy.cz mentalitu české společnosti Keller.

Podle něj naprosto jednoznačně bude důležité, co se bude dít na západ od našich hranic. „My budeme jenom kopírovat s několikaměsíčním, ne-li ročním zpožděním vývoj tam. To znamená, dokud se nic neděje v Německu a nebo ve Francii, tak u nás se taky nebude nic dít. A odbory na tom nic nezmění," hodnotí sociolog.

Celý článek na ParlamentniListy.cz