Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Proč věříme mýtům, které už dávno neplatí

Proč věříme mýtům, které už dávno neplatí
zdroj: ThinkStock

Říká se, že zvyk je železná košile. Tedy košile, které se jen tak nezbavíte, i když vás tíží a je všechno, jenom ne pohodlná. Takhle to máme nejenom se zvyky, ale také se zavedenými pořádky. Nebo lépe řečeno nepořádky...

Stačí si vzpomenout třeba na to, jak složitým procesem bylo převedení telefonního čísla na nového operátora. Kdysi sci-fi, dnes už relativně bezbolestná záležitost, a přesto se řada lidí zdráhá operátora měnit i v případě, že by se jim to finančně vyplatilo.

Ještě horší stav v tomto ohledu panoval na trhu s energiemi. Po jeho otevření se na něm rozkoukávali nejenom zákazníci, ale i dodavatelé. Ničemu také nepomohly fámy a mýty, z nichž leckterým lidé věří i v roce 2017. Co na tom, že dnes už je změna dodavatele naprosto běžným úkonem – člověk se prostě nepřestává bát, že ho ještě pořád čeká to, co už je dávnou minulostí.

Pro příklad není potřeba chodit daleko: když si na srovnávacím portálu Srovnam.cz necháte vypsat aktuální nabídky pro vaše odběrné místo, uvidíte hned i konkrétní podmínky nabízených smluv. Časy, kdy jste tyto zdánlivě podružné informace z dodavatelů tahali jako z chlupaté deky, už jsou skutečně dávno pryč.

Stejně tak si na Srovnam.cz můžete zjistit, jestli pro vás platí další zavedený mýtus: Získat nejvýhodnější nabídku na trhu stojí mnoho námahy a úsilí. To už také dávno není pravda. Na Srovnam.cz najdete seřazené nabídky nejen dle ceny, ale také dle podmínek. Za pár sekund tak vidíte pro vás tu nejvhodnější. A nemusíte přitom zadávat žádné složité nebo dokonce osobní informace, internetový srovnávač si vystačí s roční spotřebou (nebo jejím odhadem) a PSČ, případně můžete zadat také výši vašich současných záloh.

Největším přetrvávajícím mýtem je nicméně strach, že změna dodavatele je nepřekonatelně složitý úkon, během kterého navíc budete nějaký čas bez plynu či elektřiny. Nic takového se nestane, protože všechny náležitosti si vyřizují dodavatelé čistě mezi sebou a vy změnu pocítíte skutečně jen na vyúčtování. Plynoměr i elektroměr vám zůstává stejný, změna probíhá jen na papíře.

Samozřejmě ani dnes se nelze vyhnout určité míře papírování, ale s tím vám také poradí Srovnam.cz: na webu najdete důležité tipy a rady, podle kterých se při sjednávání nové smlouvy zařídit. Pak už vám zbude pouze jediný krok – odnést tu v úvodu zmiňovanou železnou košili zvyku do starého železa...

Zdroje: