Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Proč rodiče dávají novorozeňata do papírových krabic

Proč rodiče dávají novorozeňata do papírových krabic
Mít dítě v krabici není nic šíleného, ve Finsku program funguje už od 30. let a snížila se díky němu kojenecká úmrtnost | zdroj: The Baby Box Company

Představte si zemi, ve kterém těhotné ženy nemusí pro své dítě shánět výbavičku, ale dostanou ji od státu zdarma. Princip startovacího boxu, který ve Finsku funguje už 80 let, má tolik pozitiv, že v krabicích, které slouží i jako postýlka, spí děti napříč celým světem.

O tradici uvítacího balíčku, jehož tradice sahá do 30. let, se toho za hranicemi Finska příliš nevědělo. Než jednu takovou krabici dostala od finské vlády vévodkyně Kate, když čekala své první dítě. Hned poté založila trojice otců firmu, jež dodává boxy po celém světě.

Další si údajně po přečtení článku na britském zpravodajském serveru BBC založila dvojice žen ve Spojených státech, jiná funguje ve Velké Británii a jistě by se našly další příklady.

S myšlenkou přišla finská vláda, která se tím snažila snížit kojeneckou úmrtnost, jež byla jedna z nejvyšších v Evropě – 65 mrtvých na 1000 narozených dětí. Balíček tehdy dostávaly jen chudší ženy, měl všem dětem zajistit stejné výchozí podmínky. V roce 1949 vláda rozhodla, že na něj mají nárok všechny ženy.

Krabice ze silné lepenky obsahuje vše, co dítě do začátku potřebuje – dupačky, oblečení na ven, fusak, zavinovačku, bryndáky, pleny, deku, ale i věci na koupání a matraci. Krabice totiž může sloužit i jako dětská postýlka.

12321186_1083698371688387_3806497296949077599_n Součístí krabuce je i matrace, takže může sloužit i jako postýlka | zdroj: The Baby Box Company

Každý rok jsou obsah i převažující barvy trošku jiné. A měnily se i v průběhu desetiletí podle toho, co matky nejvíce potřebují, například od látkových plen se přešlo k jednorázovým a dnes už na rodiče v krabičkách opět číhají ekologické látkové.

Na to vše měla a stále má nárok každá těhotná žena bez ohledu na postavení nebo příjem. Jen se musí nejpozději do čtvrtého měsíce registrovat u svého porodníka a chodit na pravidelné prohlídky.

Právě kontroly, kterými vláda balíčky podmiňovala, pomohly úmrtnost dětí snížit na minimum. A ze stejného důvodu nyní krabice fungují v dalších zemích, které si obsah přizpůsobují podle toho, co je v nich potřeba. Třeba v Jihoafrické republice papírovou krabici vyměnili za užitečnější plastovou, která může sloužit jako vanička.

Box slouží jako motivace k těhotenským kontrolám

Původní účely ale stále zůstávají – snížit riziko nemoci tím, že dítě nebude spát s rodiči v posteli a hlavně dohnat ženy k předporodní péči. Například ve zmíněné Jihoafrické republice se díky tomu podařilo zvýšit počet žen, které navštěvují lékaře už v raných stádiích těhotenství.

Pomáhá to hlavně snížit riziko smrti HIV pozitivních těhotných žen při porodu a snižuje se díky tomu riziko přenosu viru na dítě. Zatím jde sice jen o pilotní projekt v provincii Západní Kapsko, ale časem by se mohl rozšířit na celou JAR.

Finskou krabici uzpůsobila doktorandka na Harvardské univerzitě Karima Lndhaniová i pro jižní Asii. Vytvořila projekt Barakat Bundle (Požehnaný balík), který se nyní zkouší ve venkovské nemocnici v indické Jagadiyi.

Krabice obsahuje čistou porodní soupravu, aby se zabránilo infekci během nebo po porodu, a síť proti komárům, která má dítě ochránit před malárií. "Chtěli jsme pro maminky levní řešení pro záchranu života – konkrétně zaměřené na odstranění příčin dětské a mateřské úmrtnosti," řekla BBC Ladhaniová.

Vlastní postýlka je pro dítě bezpečnější

Dětská úmrtnost ale překvapivě není vysoká jen v rozvojových zemích. Tento měsíc proto Nemocnice Queen Charlotte's and Chelsea v Londýně zahájila společně s americkou firmou Baby Box Co pilotní projekt. Mají pro novopečené maminky připraveno 600 boxů.

"Bereme jako samozřejmost, že lidé mají peníze na samostatné postýlky nebo kolíbky pro děti, ale nemusí to tak být," říká gynekoložka a porodník Karen Joashová, která za projektem v londýnské nemocnici stojí. Věří, že lepenková krabice je natolik lehká, že s sebou mohou maminky dítě přenášet do stejné místnosti.

12916783_1097879263603631_9210762890141885519_o Balíček společnosti The Baby Box Company | zdroj: Facebook

Zatímco v rozvojových zemích totiž za smrt kojenců mohou spíše nemoci, v západních státech tomu napomáhá spaní s rodiči v jedné posteli, které je pro děti nebezpečné.

Česko má nejmenší novorozeneckou úmrtnost v Evropě (4,7 úmrtí na 1000 živě narozených dětí), ale některé západní státy na tom nejsou zrovna nejlépe. Například americký stát Texas má 7,1 úmrtí novorozenců na 1000 porodů.

Proto věří, že by dětské bedýnky mohly pomoci číslo alespoň trochu snížit. Ve čtyřech porodnicích v texaském městě Fort Worth rozdají v následujících dvou letech ženám zhruba 36 tisíc boxů. Mají jim sloužit primárně jako dětské postýlky.

"Naším cílem je dát krabici každému narozenému dítěti ve městě a poskytnou tak matkám bezpečné prostředí pro spánek dítěte, protože to je rozhodující pro prevenci smrtí udušením," říká Dyann Daley z Cookova dětského nemocničního systému. Podle něj si totiž lidé neuvědomují, jak jsou čísla úmrtnosti kvůli udušení vysoká.

Obdobné projekty mají i například v Austrálii nebo v Kanadě, kde v krabicích mají navíc i brožuru s "návodem na dítě" určenou novopečeným tatínkům. Připomíná manuál na opravu auta a vtipnou formou jim radí, jak se o dítě postarat.

Zda bedýnkový systém má skutečně na děti tak blahodárný vliv, není zcela prokázané. Na druhou stranu, Finsko, které mělo dříve vysokou kojeneckou úmrtnost, ji díky tomu snížilo na minimum. Možná za to ale může spíš motivační faktor – díky včasné prevenci se dá zabránit ledasčemu. A bedýnka je hlavně odměnou za prevenci v těhotenství. 

Zdroje:
BBC