Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Proč Japonky platí horentní částky, aby se naučily chodit na podpatcích

Proč Japonky platí horentní částky, aby se naučily chodit na podpatcích
Japonky sice stále ještě umí nosit kimono, ale na podpatcích chodit neumějí | zdroj: Profimedia

Aby mohly nosit vysoké podpatky, chodí na kurzy, které ovšem nestojí málo a každá si je dovolit rozhodně nemůže. Proč zrovna Japonky neumějí chodit? A proč tak nutně potřebují podpatky?

Japonky chodí jako kachny, zlobí se paní Jumiko a dodává, že v tom spatřuje dědictví kimonové tradice. Jejím povoláním je učit ženy chodit na vysokých podpatcích, což je ale poněkud pochybný způsob, jak jim pomoci prosadit se ve společnosti, v níž dominují muži.

"Kolébají se s nohama otočenýma dovnitř a mají vystrčený zadek, jako by potřebovaly vykonat malou potřebu," říká osmačtyřicetiletá bývalá tanečnice, která právě před rokem založila japonské Sdružení vysokých podpatků. "Je to příšerné!" dodává.

"Číňanky a Korejky takový problém nemají," ujišťuje paní Jumiko, která si nechává říkat Madam. Odsuzuje japonské tradice v odívání s jejich kimony a často nepohodlnými doplňky. "Ženy, které nosí japonské sandály, tahají při chůzi nohy po zemi a přitom mají dolní část nohy obrácenou směrem ke vnitřní straně stehna," vysvětluje.

"Je to zakořeněno ve způsobu chůze Japonek, nicméně dnes jen málokterá nosí kimono," dodává. Západní styl se v zemi začal postupně prosazovat od konce 19. století, ale teprve od 80. let minulého století se vysoké podpatky staly skutečnou módou.

Jedna z jejích žaček, Takako Watanabeová, to potvrzuje: "Umíme se pohybovat v kimonu, ale nejsme schopny chodit na vysokých podpatcích," říká šestačtyřicetiletá hypnoterapeutka, která do těchto kurzů vkládá velké naděje. "Možná nám to pomůže svést nějakého toho krasavce," uvažuje.

Kurzy ovšem nejsou všem tak docela přístupné: za 12 hodin rozložených na půl roku se platí 400 tisíc jenů (95 tisíc Kč). Program už absolvovalo na 4000 Japonek toužících po eleganci. Každá účastnice se nakonec může podrobit zkoušce, a získat tak diplom instruktorky chůze na podpatcích. Tato koncepce si již získala příznivkyně po celém souostroví, chlubí se Madam.

Podpatky - jednou zbožňované, jindy zatracované a dokonce zakázané - existují už tisíce let. Jejich stopy nalézáme na malbách v egyptských hrobkách z doby zhruba 4000 let před Kristem.

"Chceme, aby Japonky získaly sebedůvěru. Mnohé jsou příliš nesmělé, aby se projevovaly. V japonské kultuře ustupují ženy do pozadí," soudí zastánkyně ženských práv Madam Jumiko. "Jestliže jim k prosazení podpatky pomohou, pak jim možná budou muži věnovat pozornost, kterou si zasluhují," říká.

Závisí všechno na výšce podpatků? Britská studie z roku 2014 ukázala, že muži jsou přívětivější, jestliže má žena podpatky od 0,5 do devíti centimetrů. A jestliže se jinde ženy ve stále hojnějším počtu bouří proti tomuto módnímu diktátu, Japonky se mu často podrobují ovlivněny vzory některých celebrit, které velmi dbají o svůj vzhled.

"Je to absurdní! Neexistuje žádná souvislost mezi vysokými podpatky a postavením žen," namítá japonská novinářka Micuko Šimomurová. Avšak Madam Jumiko, velká obdivovatelka francouzského krále Ludvíka XIV., který v 17. století nosil dvanácticentimetrové podpatky, rázně odmítá jakékoli nařčení ze sexismu.

"I muži by měli nosit podpatky, aby mohli kráčet stejně majestátně jako Král Slunce," soudí Madam Jumiko.

Zdroje: