Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Princeznu za půl království: Rusové draží odsouzenou ukrajinskou pilotku

Komentář: Princeznu za půl království: Rusové draží odsouzenou ukrajinskou pilotku
Savčenková má mezi Ukrajinci širokou podporu, alespoň tedy na západě země | zdroj: Profimedia

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková dostala 22 let vězení. Výše trestu, který ji udělil doněcký soud za "zabití ruských novinářů", ale vlastně není důležitá. V ruských rukou zřejmě nezůstane. O jejím osudu doopravdy rozhodne až výsledek směnného obchodu, pokud Moskva a Kyjev k nějakému vůbec dospějí. Savčenková je totiž luxusní zboží, které by Rusové rádi udali za co nejvyšší cenu. Jenže vůbec není jisté, že o ni Ukrajinci stojí...

Soud četl rozsudek dlouhé hodiny. Savčenková působila uvolněně, jako kdyby z ní všechno spadlo. V soudní síni se při slovech soudce o "typická banderovkyni" ozval smích. "Jestli je někomu do smíchu, mohu ho vykázat," reagoval na to. "Mně je veselo!" zažertovala Savčenková.

Vyhlášení výše trestu znamená, že reality show končí, kapitola s justiční fraškou se uzavírá. " Je to čistě rituální záležitost. Rozsudek musí padnout, abychom mohli uzavřít jednu etapu," uvedl jeden z právníků pilotky Ilja Novikov, který byl o víkendu pracovně v Praze a poskytl rozhovor redaktorovi Hospodářských novin Ondřeji Soukupovi, který se specializuje na postsovětský region.

O tom, že Moskva chce Ukrajinku za někoho či něco vyměnit, se mluví už delší dobu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dokonce hned po vyhlášení trestu nabídl Rusům dva jejich zajaté vojáky, které soudí Ukrajinci.

Jenže Savčenková už není jen pouhou zajatkyní, má daleko vyšší cenu. Co za ní budou Rusové chtít, se dozvíme zřejmě již brzy. Mimo jiné by Moskvě mohlo jít o dopravní spojení mezi Rostovem a Krymem.

"Víme, že by toho (Rusové) rádi získali víc. Zajímá je například spojení z Rostova na Krym. Otevřeně mi to říkal člověk z blízkosti Kremlu. Řekl jsem mu, že nás zajímá otázka propuštění všech zajatců. Odpověděl na to: V tom případě nám musíte vyjít vstříc. Potřebujeme stabilní spojení s Krymem, aby se tam dali vozit pasažéři a náklad. Řekl jsem mu, že jen na Východě lze vyměnit princeznu za půl království," uvedl v rozhovoru pro ruský list Novaja Gazeta mluvčí ukrajinské tajné služby SBU Jurij Tandyt.

Zároveň však dodal, že o tom "nemůže být ani řeč". Ukrajinci se sice dušují, že udělají vše pro osvobození Savčenkové a dalších zajatců držených Rusy nebo separatisty, Kyjev (a s ním i mezinárodní společenství včetně Česka, které Rusku hrozí dalšími sankcemi) požaduje výslovně osvobození ukrajinské pilotky.

"Celé mezinárodní společenství se už vyslovilo za osvobození Nadi. My jsme připraveni k jakýmkoli kompromisům," dodal poněkud rozporuplně Tandyt.

Ze Savčenkové se totiž stal horký brambor stejně jako ze "separatistického" východu Ukrajiny ponořeného do chaosu, který nechce ani Moskva ani v tuto chvíli Kyjev. Zkuste si představit, co se stane po návratu, ukrajinské Johanky z Arku, zpátky do vlasti.

Ukrajinské vládě v čele s Porošenkem se trasformace  země příliš nezdařila, porevoluční sen se nekoná, vládnoucí garnitura se v současné době příliš velké důvěře veřejnosti netěší.

Savčenková je přitom ukrajinskou poslankyní. Do parlamentu se "dostala" v nepřítomnosti (tehdy už byla takřka půl roku v ruském vězení) v zimě 2014 za stranu Baťkivščyna, které předsedá slavná expremiérka Julija Tymošenková.

Ukrajinci ji přivítají jako národní hrdinku a její mučednická aureola - tak ostře protikladná k vládě zmítané vnitřními spory a korupčními skandály - může Savčenkovou proměnit v politickou vůdkyni, která povede lid proti současnému kabinetu.

Takové rozuzlení by jistě uvítala i Tymošenková, která se sice dostala na svobodu po svržení jejího politického soka, prezidenta Viktora Janukovyče, ke kormidlu ale nemohla jakožto představitelka starých, zajetých struktur.

Po boku politicky nezkušené vojačky, která se účastnila povstání na Majdanu, by se naopak velmi protřelé političce kdysi proslulé svým vpleteným copem a plamennými patriotickými projevy mohl povést slušný comeback.

Ať už je tento scénář jakkoli realistický či nikoli, pokud by se oligarchickému prezidentovi a jeho družině nepodařilo zpracovat Savčenkovou a přetáhnout ji na svou stranu jako jakýsi emblém, pilotka by pro něj představovala bezprostřední hrozbu. 

Naopak pokud by Savčenková  stanula po jeho boku, jeho vláda by alespoň na chvíli obnovila legitimitu, kterou v poslední době neúprosně ztrácí. Otázkou je, zda je Porošenko ochotný to risknout.

Těžit by mohl i za situace, že by se Savčenková po návratu úplně zřekla politiky. Nakolik je to nepravděpodobné, ale vypovídají slova jednoho z jejích obhájců. "Tenhle rozsudek není konec. To je začátek velké politické kariéry Naděždy Savčenkové," prohlásil na odchodu ze soudní síně právník Nikolaj Polozov.

Zdroje: