Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Belgičany přijde průšvih s teroristy draho. Jen uzavírka Bruselu stála majlant

Belgičany přijde průšvih s teroristy draho. Jen uzavírka Bruselu stála majlant
V Belgii platí třetí stupeň pohotovosti | zdroj: Profimedia

I bez jediného výstřelu či exploze se podařilo teroristům zasáhnout belgickou ekonomiku. Hon na islamisty v bruselských ulicích ochromil život obyvatel a místní podnikatelé utrpěli víc než citelné ztráty. Uzavírka přišla Brusel na necelých 52 milionů eur denně, což je v přepočtu přes 1,4 miliardy korun.

Kvůli dopadení strůjce pařížských atentátů Salaha Abdeslama uzavřela bruselská policie historické centrum města. Za šestidenní uzavírku metropole ale její obyvatelé zaplatili víc než slušné peníze. Obchody a firmy to přišlo podle odhadu televizní stanice VRT denně na necelých 30 milionů eur, restaurace na 22 milionů eur. 

Belgické úřady vyhlásily nejvyšší, čtvrtý stupeň pohotovosti 21. listopadu a o několik dní později ho snížily na třetí. Školy, restaurace či metro zůstaly část týdne uzavřeny. Na místní podnikání to mělo drtivý dopad.

Samostatnou kapitolou je zásah do veřejného rozpočtu. Jen povolání vojáků do ulic Bruselu, Antverp a dalších měst bude stát podle odhadu ministerstva obrany necelých 18 milionů eur. Kvůli zpřísněné bezpečnosti museli policisté víc pracovat, takže si jejich odbory řekly o 100 milionů eur navíc. Belgický ministr vnitra Jan Jambon kromě toho zažádal o zdvojnásobení počtu policejních jednotek v belgické metropoli, což přijde Brusel na další peníze. 

Celkový účet za protiteroristická opatření tak ještě poroste. Belgie se po pařížských útocích dostala pod palbu kritiky kvůli nedostatečné obraně před teroristickou hrozbou. Belgická vláda tak už přislíbila 400 milionů eur na posílení bezpečnosti. 

Majitelé restaurací a turistických agentur se ale bojí, že finanční důsledky bezpečnostního průšvihu budou cítit na vlastní kůži ještě hodně dlouho. 

Zdroje:
politico.com, Vlastní