Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Příliš drahá věčnost Lenina. Rusko stojí péče o mumii bolševického vůdce miliony

Příliš drahá věčnost Lenina. Rusko stojí péče o mumii bolševického vůdce miliony
Dobře nabalzamovaný Vladimir Iljič Lenin odpočívá v neprůstřelné rakvi už 92 let | zdroj: Profimedia

Napuštěná balzamovacími roztoky leží mumie Vladimira Iljiče Lenina v mauzoleu na moskevském Rudém náměstí už 92 let. Sem tam se jí sice odchlípne kus kůže, ale balzamovací tým to ihned spraví. Péče o to, aby bolševický vůdce vypadal věčně na svých 53 let, vyjde Kreml ročně v přepočtu na téměř pět milionů korun.

Na "biomedicínské práce pro zakonzervování těla Vladimira Lenina, aby vypadalo jako živé", jak se uvádí v rejstříku veřejných zakázek, ruská vláda letos vyčlenila 13 milionů rublů (necelých pět milionů korun).

Tělo sovětského vůdce totiž v tomto roce čeká pravidelná "generální údržba", již podstupuje jednou za dva roky. Jen tak se dá docílit toho, aby lidé, kteří se na něj jezdí podívat z celého světa, měli stále pocit Leninovy věčnosti.

Možná to ale už nepotrvá dlouho a bolševik, který se konečně dočká obyčejného pohřbu, jaký si sám přál. V ruských průzkumech se totiž pravidelně většina obyvatel vyslovuje k tomu, aby mrtvolu vláda už "uklidila" do jejího rodinného hrobu v Petrohradě. Vysoké náklady na péči o Leninovo tělo a to, že je pohřbu nakloněn ruský prezident Vladimir Putin, dávají Leninovi šanci, že mohl z vitríny zmizet.

Do té doby se ale o něj bude i nadále starat moskevské Centrum pro vědecké výzkumné a výukové metody v biochemických technologiích. Jeho jádro pěti až šesti anatomů, biochemiků a chirurgů známé jako "Skupina mauzoleum" má hlavní zodpovědnost za péči o Lenina.

Je to ale poměrně komplikovaný proces, protože na rozdíl od běžného balzamování, při němž tělo postupně sesychá, musí Lenin vypadat navenek pořád stejně fit. Ruští věci se tak zaměřují hlavně na zachování původního vzhledu, tvaru, hmotnosti, barvy a vláčnosti pleti a ohebnosti končetin. Klidně na úkor původní biologické hmoty.

Některé zdroje tvrdí, že vlastně z velkého vůdce zbylo už jen nějakých deset procent, a proto vypadá jako vosková figurína. Realitu samozřejmě nikdo neprozradí, ale ví se prakticky od začátku má Lenin nové řasy, protože ty původní byly poškozené hned v prvních balzamovacích fázích.

Tak trošku se rozpadá...

Mrtvole neprospělo ani stěhování během druhé světové války, protože některé části těla začaly plesnivět a svraskávat se.

Ve 40. letech mu i slezla část kůže na noze, a tak výzkumní pracovníci vyvinuli náplasti z umělé kůže, které drobné chybky na Leninově kráse zamaskují. Úprav se už dočkaly i vůdcův nos, tváře a další části těla.

Leninovi pečovatelé tak vytvořili specifickou "kvazipřírodní" vědu, která se liší od klasického balzamovací metody. Používá například drobné vpichy, kterými pod kůži doplňuje balzamovací tekutinu na místa, jež už někdy v minulosti jejich předchůdci poškodili.

"Má příležitostně nahradit části kůže a masa plastem a jinými materiály. Takže pokud jde o biologickou hmotu, na těle je jí méně a méně," říká Alexej Jurčak, profesor sociální antropologie na Kalifornské univerzitě.

Pomáhá speciální vrstva pokrývající celé tělo

O historii Leninova těla a vědy, který kolem něj vznikla, napsal knihu a několik dalších odborných studií. Během největší návštěvnosti mauzolea laboratoř zaměstnávala až dvě stovky lidí, kteří dbali o bolševikovo posmrtné blaho.

Podle Jurčaka za lehce voskový vzhled může vrstva balzamovací tekutiny, která pokrývá Leninovo tělo. Jde o jakýsi dvouvrstvý gumový oblek, který tekutinu na těle udržuje. Oblek, ve kterém mumie leží, se nandavá až na tuto vrstvu.

A jsme u toho, proč je letos na údržbu mauzolea potřeba oněch 13 milionů rublů. Nadešel totiž čas pravidelné generální opravy, která onu vrstvu obnoví. Nejde rozhodně o jednoduchý proces, zabere necelé dva měsíc.

Řádná lázeň jednou za dva roky

Leninovo tělo se totiž musí postupně vylouhovat v několika různých kádích. Kromě formaldehydu a alkoholu jsou v nich i peroxid vodíku, kyselina octová či octan draselný.

Klasické naložení do roztoku formaldehydu a alkoholu, jaké se používá například pro medicínské účely, by tak dlouhou životnost těla nezajistily. Mimo jiné by například vyblednul a časem by se změnily i tuhost a křehkost těla.

Stejně nevhodná je i takzvaná plastinace, tedy nahrazení všech tekutin silikonem – tím by zase tělo definitivně ztuhlo v jedné póze. (Metoda je použitá například u preparátů na výstavě Bodies, která byla v Česku k vidění v minulých letech.)

Vzhledem k postoji ruské veřejnosti i politiků je ale otázka, kolik dalších lázeňských kůr, nebo zda vůbec ještě nějaké, bude Lenin bude potřebovat, než bude moci spočinout po boku rodiny v Petrohradu. 

Zdroje:
BBC, Scientific American