Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Prezident Zeman tímto nápadem politiky rozhodně nepotěší

Prezident Zeman tímto nápadem politiky rozhodně nepotěší
Smějící se Zeman | zdroj: Redakce

Prezident republiky Miloš Zeman oznámil, že kdo přispěje do jeho prezidentského fondu na splacení státního dluhu, toho pozve na Pražský hrad, nechá se s ním vyfotit a potřese mu rukou. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, zda je podle nich fond dobrý nápad, nebo je to populismus, kdo by měl do fondu přispět a zda se sami také chystají jej podpořit.

Příští týden se Miloš Zeman společně s Jiřím Rusnokem chystá dle svého vyjádření v rozhovoru pro ČT představit nový prezidentský fond, do kterého bude odvádět část svého platu, jehož se vzdá. V úterý podepsal složenku na prvních 60 tisíc korun, což je třetina Zemanova platu, a hodlá využít trvalý příkaz až do roku 2018, kdy mu vyprší mandát. Fond se prý Zemanovi teprve před pár dny povedlo zaregistrovat, protože tomu bránily byrokratické formality.

Za kolik korun na Hrad

U politiků se ale Zemanova iniciativa nesetkala s velkým pochopením. „Založení fondu je svobodnou volbou prezidenta, ale vše ostatní je tak trochu populismus. Jen doporučení všem, kteří si chtějí prohlédnout Hrad a potřást rukou s prezidentem, aby posílali příspěvek od jedné koruny výše a jejich přání bude splněno,“ smál se místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Chápu iniciativu pana prezidenta jako symbolickou snahu upozornit na problém dnešní doby. Osobně raději přispěji na potřebnou konkrétní věc než na Kalouskovy dluhy. Ale pro spoustu lidí to může být inspirace si s panem prezidentem potřást za dvacku rukou. Těším se na ty zástupy,“ usmíval se místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„Je to gesto, lépe by bylo dát to na charitu. Kdyby si zdanil plat, dal by do státního rozpočtu víc,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Dávám raději na charitu

Podle místopředsedy poslaneckého klubu VV Otty Chaloupka může být fond dobrý nápad. „Já do něj nepřispěji, i když potřepání rukou pana prezidenta mi bude nesporně chybět. Možná pan prezident očekává, že přispějí majetné firmy a podnikatelé. Nebo snad pan prezident doufá, že dluh zaplatí ti, kteří jej zapříčinili? Očekávat příspěvek na zalepení díry vytvořené lumpy, zloději a diletanty od běžného občana, to by byla opravdu nehoráznost,“ doplnil poslanec.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava informoval, že dává sponzorské dary sportovním, kulturním a společenským organizacím a přispívá na charitu. „Považuji to osobně za smysluplnější, a proto o přispívání do tohoto fondu neuvažuji,“ dodal Votava.

Zdroje: