Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Přejete si spáchat sebevražednou misi? Bin Ládin sestavil náborový dotazník Al-Káidy

Přejete si spáchat sebevražednou misi? Bin Ládin sestavil náborový dotazník Al-Káidy
Americké zpravodajské služby zveřejnily část bin Ladinova archivu | zdroj: tisková zpráva

Americké zpravodajské služby dnes zveřejnily 103 dokumentů z archivu teroristy Usámy bin Ládina zabavených při jeho likvidaci v pákistánském úkrytu v roce 2011. Kromě toho, že až do smrti trval na tom, že se musí bojovat proti Spojeným státům, mimo jiné sestavil dotazník pro uchazeče o působení v Al-Káidě. Se svým svědomitým přístupem by se jistě uchytil v kdejaké větší společnosti.

"Na otázky odpovídejte prosím přesně a pravdivě. Piště čistě a zřetelně. Pokud nemluvíte arabsky, odpovězte v jazyce, který ovládáte. Pokud máte jakékoli dotazy, sdělte je svému nadřízenému bratrovi," začíná text stejně jako mnoho dalších vstupních dotazníků. Zájemce zároveň žádá, aby se o náborové kampani ve jménu Alláha raději příliš nešířili.

Kromě základních údajů o uchazeči a jeho rodinném zázemí navrhl bin Ládin otázky tak, aby se podařilo najít vhodné kandidáty a našlo se pro ně vhodné uplatnění v organizaci. Nechybí tedy ani otázky na záliby a předchozí studijní a pracovní zkušenosti.

Na rozjezd začíná otázkami jako "Kolik Koránu umíte nazpaměť?, "Jakými jazyky mluvíte a na jaké úrovni - slovem/písmem/pasivně?", "Jaké země jste procestoval a jaký byl účel vašich cest?", "Znáte někoho, kdo cestuje na Západ?" či "Znáte nějaké pracovníky či odborníky v oboru chemie, komunikace nebo v jiném oboru?".

Pak zjišťuje informace o předpokladech pro práci v terénu: "Jste v současné době členem nějaké organizace?", "Absolvoval jste vojenský výcvik?" či "Napište seznam pasů, které držíte".

Na závěr si nechává náročnější otázky, aby bylo možné určit, kam až je uchazeč o teroristické místo ochotný zajít. "Jakého cíle byste chtěl dosáhnout na své pouti džihádem?" ptá se v dotazníku a hned následuje otázka "Přejete si vykonat sebevražednou misi?" s žádostí o uvedení osoby, který by měla být o mučednické smrti informována.

Zdroje:
Vlastní