Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Předpověď politického počasí pro Mirka Kalouska a TOPku v průšvihu

Předpověď politického počasí pro Mirka Kalouska a TOPku v průšvihu
zdroj: Mediafax

Aktuální průzkum ukázal značný pokles obliby TOP 09, kterou dokonce předběhli i lidovci. Co by strana měla udělat, aby si u občanů polepšila? A může Schwarzenbergova prezidentská kampaň jeho straně pomoci? Budoucnost TOP 09 se pro ParlamentníListy.cz snaží předpovědět politologové Vladimíra Dvořáková a Zdeněk Zbořil.

Současná druhá nejsilnější koaliční strana získala v průzkumu agentury Sanep se 7,9 procenty získala až páté místo. Před TOP 09 byla KDU-ČSL s 8,3%, ODS se 14,8%, KSČM s 19,5% a ČSSD s 23,1%. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by překročili také Zemanovci s 5,6 procenty.

Kalousek by se prý měl stáhnout

„Pokles voličské podpory je určitě reakcí na tu velkou aféru a na Kalouskovo nešťastné vystoupení. Pokud jde o samotný průzkum, je potřeba brát v potaz, že jsou prázdniny. Ale celkově jim preference klesají a určitou dobu to pozdržela jen Rathova aféra. TOP 09 by asi měla vymyslet nějaký způsob, který by nestavěl ministra Kalouska na první místo v republice,“ doporučuje Zdeněk Zbořil.

Miroslav Kalousek, který je podle něho významným finančníkem a představitelem vlády by prý nemusel být u všeho. „On se pak unáhlí, řekne nějakou pitomost o gestapáckých nebo estébáckých metodách a tím si dělá nejenom sám sobě potíže, ale samozřejmě i té partaji. Zatímco třeba pánové Heger, Gazdík a ostatní si vlastně v celé té aféře zachovali nějaký odstup a vyřešili to tak, že nikoho nepopudili,“ soudí v hodnocení pro ParlamentníListy.cz politolog.