Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Potvrzeno. TOP 09 posílá Jiřího Pospíšila do europarlamentu

Potvrzeno. TOP 09 posílá Jiřího Pospíšila do europarlamentu
Jiří Pospíšil | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Sváček

Kandidátku TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu povede viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Prosadil si ho předseda „topky“ Karel Schwarzenberg. Informovalo o tom středeční Právo s tím, že druhé místo kandidátky získal další nestraník, exministr spravedlnosti a bývalý politik ODS Jiří Pospíšil.

Až na třetím místě je místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák.  Podle listu o tom rozhodlo předsednictvo TOP 09 v pondělí. Schwarzenberg nasazení Niedermayera na post lídra kandidátky hájil tím, že je to inteligentní a kompetentní člověk, který rozumí ekonomice.

Kandidátku bude muset ve čtvrtek posvětit celostátní výbor TOP 09. Schwarzenberg věří, že se straně podaří získat tři europoslance.

Pospíšil byl ministrem spravedlnosti už ve vládě Mirka Topolánka, kde z pozice ministra spravedlnosti prodadil mj. přijetí nového trestního zákoníku, v Nečasově vládě pak mj. nový občanský zákoník a nový zákon o obchodních korporacích. Tím došlo ke kompletní rekodifikaci českého soukromého práva.

Na 24.kongresu ODS kandidoval na post 1. místopředsedy ODS, získal 193 hlasů delegátů a nebyl tak zvolen. Neuspěl ani v první volbě řadových místopředsedů. Dne 30. ledna 2014 ODS opustil. Zároveň oznámil, že možná požádá Poslanecký klub TOP 09 a  STAN o spolupráci. Vstupovat do žádné strany však podle svých slov nehodlá.

Zdroje: